'Türkeş yaşasaydı ne derdi?

'Türkeş yaşasaydı ne derdi?

Alparslan Türkeş’e yakın isimlerden Ali Sahir Nariç, 30 yıllık suskunluğunu Bahçeli’nin ‘evet’ oyu vereceğini açıklayan eski MHP’lilere, ‘Ülkücü müsveddeleri’ demesi üzerine bozdu

MHP lideri Alparslan Türkeş’in 53 yıllık ülküdaşı Ali Sahir Nariç, Anayasa değişikliği paketindeki düzenlemelerin Türkeş’in ‘9 Işık’ kitabındaki idaealleriyle örtüştüğünü belirterek “Türkeş yaşasa yüzde 100 ‘Evet’ derdi. MHP, ‘Hayır’ diyerek Türkeş’in mirasına ihanet ediyor” dedi. Nariç, Türkeş’in ve MHP’nin o tarihte yüksek yargıyı milli menfate uygun olmayan ve değişmesi gereken kurum olarak gördüğünü belirtti.

 

MHP’NİN ‘EVET’ DEMESİ GEREKİR

 

MHP’nin yayın organı olan Hergün’ün imtiyaz sahibi Nariç, MHP’nin12 Eylül referandumuna “evet” demesi gerektiğini, paketteki düzenlemelerin Türkeş’in “9 Işık” kitabında anlattıklarıyla örtüştüğünü söyledi. MHP’yi Türkeş’in mirasına ihanet etmekle suçlayan Nariç, tabanın partiyle aynı düşünmediğini, “Hayır” denilmesinin MHP’yi marjinelleştireceğini söyledi. 1944’ten ölümüne kadar Türkeş’le birlikte olan Nariç, Devlet Bahçeli’nin referandumda “evet” oyu kullanacağını açıklayan eski ülkücüleri “Ülkücü müsveddeleri” olarak nitelendirmesi üzerine suskunluğunu bozdu.

 

9 IŞIK’A ATIF

 

Star’a konuşan 80 yaşındaki Nariç, 1944’te Turancılık davasından yargılandığı dönemde Türkeş’le tanışmış. Türkeş’i yakından tanıyan Nariç, “Türkeş yaşasa Anayasa değişikliğine yüzde 100 ‘Evet’ derdi. Çünkü ‘9 Işık’ kitabında anlattığı ve yapmak istediği değişiklikler bu pakette yer alıyor” dedi. Türkeş’in 9 Işık’ta ve 1995’teki MHP’nin seçim beyannamesinde dile getirdikleri şöyle: “Demokrasinin diğer müesselererini, bilhassa TRT’yi, Anayasa Mahkemesi’ni, Danıştay, Yargıtay, üniversite, Yüksek Hakimler Kurulu’nu milli menfaat ve güvenliğimize uygun olarak değiştirip yeniden kuracağız.” (9 Işık - 1978) “Hiçbir makama sınırsız, denetimsiz yetki tanınmayacaktır.” (24 Aralık 1995 tarihli MHP seçim beyannamesi)

 

TABAN FARKLI DÜŞÜNÜYOR

 

12 Eylül’e giden dönemdeki sağ-sol çatışmalarında Ali Muhittin Nariç (22) ve Bahattin Nariç (20) adlı yeğenlerinin yaşamını yitirdiğini anlatan Nariç, şunları söyledi: “MHP, bu Anayasa değişikliğine ‘evet’ deme mecburiyetinde. Tabanı partiyle aynı düşüncede değil. Bunun böyle olmadığını referandumsonucunda da göreceğiz. Bu muhalefet tarzı MHP’ye oy kaybettirecek. MHP, ileride 4-5 vekil çıkarabilen marjinal bir partiye dönüşecek. İnsanlar ot değil. Bu iddianeme (12 Eylül döneminde Alparslan Türkeş ve arkadaşlarının yargılandığı MHP ve ülkücü kuruluşlar iddianamesi) boşuna mı hazırlandı? İsmi geçen insanlar Bahçeli’nin ifade ettiği gibi ülkücü müsveddesi değil. Bu sözleri söylemeye hakkı yok. Ben mücadele verdim, menfaat peşinde koşmadım.”

 

NARİÇ’TEN MHP’LİLERE YAYLIM ATEŞ

 

Devlet Bahçeli’nin referandumda “Evet” oyu kullanacağını açıklayan ülkücülere yönelik “ülkücü müsveddeleri” lafı üzerine yazı geçirdiği Antalya Akseki’den İstanbul’a dönen Nariç, hem Bahçeli’yi hem de bir zamanlar ülkücü camia içinde aktif olan isimleri topa tuttu.

 

DEVLET BAHÇELİ’YE: Bahçeli, MHP Genel Merkezi’nde devamlı duran, Türkeş’in çantasını taşıyan, arabasının kapısını açan biriydi. Siyaseten yetenekli değil. Türkeş’ten sonra bir boşluk oluştu, başkanlık yapacak kimse yoktu. O yüzden geldi. Ne yazık ki şu anda Türkeş’in misyonunu sürdürecek kimse yok. Bahçeli ister bağırsın ister çağırsın. O günün çilesini çekmiş olan ülkücü kardeşlerim bu anayasa referandumuna “Evet” diyecekler. Buna mani olacak hali yok.

 

MEHMET ŞANDIR’A: Onu bir sene boyunca sakladık. Yaşadığımız günleri ne çabuk unuttu.

 

OKTAY VURAL’A: Son derece ciddiyetsiz. Ciddiyeti olmadığı için konuşmaya değmez bir adam.

 

TUĞRUL TÜRKEŞ: 12 Eylül’den sonra parti kurmaya çalıştı yürütemedi. Onda kabiliyet de yok. Milletvekilliği uğruna MHP’ye gitti ve Bahçeli’ye biat etti. Babasının vebalini taşımak istemiyorsa MHP’den istifa etsin ve açıkça Anayasa değişikliğine “evet” desin

 

HAMİT HOMRİŞ (Türkeş’in damadı): Milletvekili olmak ve milletvekili maaşı almaktan başka gayeleri yok. 

 

STAR GAZETE

Etiketler :