'Türkiye, 'savaş tamtamlarına' kulak asmamalıdı

'Türkiye, 'savaş tamtamlarına' kulak asmamalıdı

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesiyle ilgili olarak, Türkiye'nin itidalli davranması, küresel güçlerin oyununa gelmemesi ve ülkenin birlik beraberlikten uzaklaşmaması gerektiğini vurguladı.

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili olarak yazılı açıklama yapan Kurtulmuş, bir yılı aşkın süredir devam eden Suriye sorununun, Türk askeri uçağının düşürülmesinin ardından, Türkiye açısından 'ciddi ve tehlikeli bir noktaya taşındığını' kaydetti. Kurtulmuş, açıklamasına şöyle devam etti: 

"Bir yılı aşkın bir süredir devam eden Suriye'deki karışıklığın başından itibaren bir iç savaş riski taşıdığı, Türkiye'yi de içine alacak bölgesel bir çatışma potansiyeline sahip olduğu, hatta büyük güçlerin küresel güç savaşlarının kanlı arenası haline dönüşebileceği yönündeki uyarılarımızı sürekli olarak tekrarladık. Bunun için Suriye krizinin çözümünde bölge dışı güçlerin müdahalesinin önlenmesine, Türkiye ve İran başta olmak üzere bölge ülkelerinin müşterek rol almalarının önemine sürekli dikkat çektik. Ne yazık ki gelişmeler endişelerimizi haklı çıkarmış, Türkiye hakem olması mümkün bir konuda taraf haline getirilmiştir. Özellikle, 22 Haziran 2012'de rutin ve uluslararası hukuka uygun uçuş yapan keşif uçağımızın, Suriye güçleri tarafından düşürülmesi ile kriz bizim açımızdan ciddi ve tehlikeli bir noktaya taşınmıştır.

Gelinen bu noktada, öncelikle bu önemli krizin ülkemizin menfaatleri korunarak aşılabilmesi için aşağıdaki hususları önemli buluyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz; tüm Türkiye, sorunun aşılabilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmelidir, hükümet, bütün gelişmeleri tüm açıklığı ile kamuoyuyla paylaşmalıdır, Türkiye, başından beri yaptığı gibi, soruna teenni ve itidalli yaklaşımını sürdürmeli ve tüm diplomatik kanalları kullanmalıdır, sorunun çözülmesinde, Türkiye'nin itibarının korunmasına dikkat edilmelidir, Türkiye, bu bölgede istikrarsızlığı, etnik ve mezhebi gerilim ile çatışmaları, ülkelerin karşılıklı husumetlerini kendi istikrarına uygun bulan dış güçlerin ve savaş lobilerinin "tamtamlarına" karşı dikkatli olmalıdır. Açıkça görülmektedir ki büyük güçler ve savaş lobileri Türkiye'yi bölgedeki kirli savaşın içine çekmek istemektedirler, Türkiye birlik ve bütünlük içinde olmalı. İnanıyoruz ki nice badireler atlatan bu ülke, bu krizi de atlatacak, içine çekilmeye çalışıldığı oyunun bir parçası olmayacak. Bölgede barış ve milletlerin kardeşliğini esas alan bir esenlik yurdu olmayı başaracaktır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.