Türkiye AB'ye meydan okuyor

Türkiye AB'ye meydan okuyor

Philip Stephens Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne istemeyen çevreleri uyardı.

Stephens “Türkiye’ye Brüksel’in kapılarını kapatmak Ankara’nın müthiş yükselişini engelleyemeyecek. Kaybeden ise AB olacak” dedi...

Financial Times yazarı Philip Stephens, Türkiye-AB ilişkileri konusunu değerlendirdiği "Türkiye'nin yaşlı Avrupa'ya meydan okuması" başlıklı yorumunda Türkiye'ye ilişkin tutumunu eleştirdiği Avrupa için "Türkiye'ye kapıyı kapatarak yükselişini engellemeyecekler sadece, Türkler'i uzaklaştıracaklar, AB'nin önündeki tercih basittir, gücünü paylaşabilir ya da elinden kaydığını seyredebilir" uyarısını yaptı.

ASKER OLUMSUZ BAKIYORDU


Yazar Stephens Paris ve Berlin'de insanların, herhalde hayatın, Türkiye'nin "siyasi olarak baskıcı, ekonomik olarak geri" olduğu dönemlerde daha hoş, Ankara'nın görevinin, NATO'nun uysal bir üyesi olarak Avrupa'nın doğu kanatlarında nöbet tutmak olduğunu düşündüklerini belirtti. Stephens, "Askeri yönetim, çok münasip biçimde Avrupa'yı bir gün Türkiye'ye kapıyı açma yönündeki sözünden kurtarmıştı" ifadesini de kullandı.

Stephens, Gül'ün, Türkiye'nin Avrupa hedefinin bu yöndeki hissiyatından etkilenmediğinde ısrarlı olduğuna işaret ettikten sonra "AK Partinin, yüzünü doğuya dönerek yakın komşularıyla bazı sorunlu ilişkiler kurduğunu ve güçlü bir bölgesel oyuncu rolünü talep ettiğini, israil ile anlaşmazlığa düştüğünü ve BM'de İran'a yaptırımlara karşı oy kullandığını" vurguladı. Stephens, "içgüdüsel olarak bazı meslektaşlarından daha liberal bir şahsiyet olan Cumhurbaşkanı, kaygılarını, Adalet Bakanlığı ile görüşmelerinde dile getirdiğini söyledi. Stephens, "Gül basın özgürlüğünü garantilemek için yasaların değişmesini istiyor" diye yazdı.

Bu arada, "Ancak, amaç kuşkusuz ki Türkiye'yi Batiya yakınlaştırmak olmalı" ifadesini de kullanan Stephens, "Mantık diyor ki Türkiye'nin modemiteyi kucaklamasından Batinin kazanacağı çok şey var ve kaybedeceği bir şey yok. Kıtanın kavşağında ve dünyanın en hayati ancak en oynak bölgelerinden birinde yer alıyor" ifadesine yer verdi. Stephens "Batı güvenliğinin bir kalesi ve enerji tedariği için temel bir geçiş yoludur. Müslüman dünyası için güçlü bir örnek oluşturuyor. Canlı bir ekonomi ve artan orta sınıf, yeni ticaret ve yatırım fırsatlarını sunuyor. Ortadoğu'da eşsiz bir etkinliği var ve Batı'nın bir parçası olmak istiyor" dedi.

AB VE TÜRKİYE KOPAMAZ


AB 'nin genişleme politikası üzerine yayınlarıyla tanınan düşünce kuruluşu Avrupa istikrar Girişimi (ESI), Türkiye-AB ilişkilerini boşanma alternatifinin olmadığı "Katolik nikahına" benzetti. Berlin merkezli düşünce kuruluşunun "Türkiye'nin AB katılım müzakereleri niçin sürecek" başlıklı raporunda, Türkiye'nin AB yolculuğunun tren kazası, açılacak fasıl kalmaması, Avrupa'da İslamafobi ya da Türkiye'nin AB'ye sırtını dönmesi gibi nedenlerle sonlanmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Raporda, "Mevcut müzakereleri sona erdirmek için sadece 2 yol var. Ya Türkiye vazgeçerek müzakere masasını terk edecek ya da AB üyeleri müzakerelerin askıya alınmasını oylayacak. Türkler yakın gelecekte AB'ye katılma umudunu kaybediyor olsa bile, özellikle ekonomik alanda sağladıkları birçok somut fayda nedeniyle bu sürece sırtlarını dönme ihtimalleri yok. Aynı zamanda AB içindeki Türkiye karşıtlarının, müzakerelerin askıya alınmasını başaracakları senaryosu da gerçekçi değil" denildi.

Etiketler :