Türkiye Arap rejimlerini rahatsız etti

Türkiye Arap rejimlerini rahatsız etti

"İsrail, Gazze’ye giden Özgürlük Filosu’na yaptığı zalimane saldırının tıpkı daha önceki ihmalleri gibi, bir hadise yaratmadan geçip gideceğini umut ediyordu... Ancak...''

Yakınlarda yapılan bir röportajda Mısırlı araştırmacı Fahmy Howeidy, Türkiye’nin Arap rejimlerine kıyasla İsrail karşısında daha sağlam bir duruşa sahip olmasının ve Ortadoğu’daki rolünün Arap hükümetlerinin çoğunu rahatsız ettiğini söyledi.

Howeidy, Türkiye’nin İsrail’e hayır diyebilecek kadar cesur olmasının Arap rejimlerini utandırdığını iddia etti. "İsrail, Gazze’ye giden Özgürlük Filosu’na yaptığı zalimane saldırının tıpkı daha önceki ihmalleri gibi bir hadise yaratmadan geçip gideceğini umut ediyordu. Aslında bu yanlış bir hesaptı ve Türkiye’nin seçilmiş hükümetiyle birlikte farklı olduğunu ve İsrail’e karşı kendi toplumunun hissiyatıyla karşılık vereceğini ıskalamıştı.

Türkiye’nin seçilmiş hükümeti Osmanlı dönemindeki Arap topraklarına, bölgeye tüm gücüyle geri döndüğünün örneğini gösterdi. Ama bu fiziksel güç ile değil siyasi nüfuz, güvenlik ortaklıkları ve ekonomik çıkarlar ileydi. Türkiye’nin İran ve Katar hariç bütün Ortadoğu ülkeleriyle olan ticari ilişkileri pozitif yönde."

Türkiye’nin Ortadoğu’daki yeni rolü ve Ortadoğu hükümetlerine bakışıyla ilgili olarak gazeteler her iki taraftan da farklı görüşler yayımladılar. Bununla birlikte şurası aşikar ki, Türkiye’nin duruşu Arap ülkelerinden çok daha güçlü ve kararlı. Ve bu Türk ve Arap sokaklarının kalbini kazanmış vaziyette. Gerçi açık bir karşılaşma/meydan okuma gerçekleşmeyecek gibi görünüyor ama Howeidly, Mısır hükümetinin Türkiye’nin kendi rollerini çaldığını düşündüğünden beri ona karşı daha dikkatli olduğunu ve Türkiye'nin, ortada halledilmesi gereken şeyler varken Mısırlıların bunları yapmak niyetinde olmadığını ispatladığını söyledi.

Mısır’ın hükümetinin Gazze ablukasını desteklemesiyle ilgili olarak Howeidly, Mısır’ın mevzusunun Hamas’la olduğunu ve onu halk tarafından seçilmiş olarak kabul etmediğini söyleyerek burada Mısır’ın, İsrail’le aynı perspektivi paylaşarak Hamas’ı tehlikeli gördüğünü belirtti. Bu bakış açısına göre onlar Hamas orada olduğu müddetçe baskı altında olacaklar. Hamas Mısır’ın Müslüman Kardeşler Örgütüyle (İhvan) bağlantı içinde olduğu müddetçe de Mısır sınırı açmayacak. Çünkü Mısır, Hamas ve Müslüman kardeşler Örgütünün aktivitelerinin kendi rejimlerine meydan okuduğuna inanıyorlar.

Howeidly, İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli bir çözümümün, İsrail’in yerleşim yerleri inşa etmeye devam ettiği müddetçe mümkün görülmediğini de belirtti.

İki devletli bir çözüme vurgu yapmanın pratikte bir anlamı olmadığını vurgulayan Howeidly, "İsrail bir seferinde Filistinlilerle toprak değişimi yapabileceğini söyledi ve böylece kendisi bütün iyi toprakları alacak ve geri kalan çölleri alanları da de Filistin’e verecekti" dedi.

Buna ek olarak İsrail yerleşimcilerini ikiye katladı, dışarıdan Yahudiler getirdi ve Gazze’ye saldırdı.
Onlar görüşmeleri, haritada değişiklikler yapmak için daha fazla zaman kazanma aracı olarak kullanıyorlar diyen Howeidly "direniş tek çare olarak gözüküyor ama nasıl direnileceği tartışılamıyor. Sadece ‘hayır’ diyebiliyorsunuz" şeklinde konuştu.

timeturk.com

Etiketler :