Türkiye-BAE arasındaki yatırımlar 10 milyar dolara ulaştı

Türkiye-BAE arasındaki yatırımlar 10 milyar dolara ulaştı

Türkiye ile Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki yatırımların geçen yıl 10 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Yatırımlar daha çok turizm, enerji ve inşaat sektörlerinde gerçekleşti.

Dubai Ticaret ve Endüstri Odası tarafından düzenlenen Ülke Odaklı Brifing'de konuşan Türkiye'nin BAE Büyükelçisi Vural Altay, BAE'nin Türkiye'deki yatırımlarının bu yıl 1 milyar dolar artarak 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi. BAE'nin turizm ve enerji sektörlerine yatırımı geçen yıl 4 milyar doları buldu. Türkiye'ye geçen yıl BAE'den 55 bin turist geldi.

Türkiye'nin BAE'deki yatırımları ise büyük çoğunluğu inşaat sektöründe olmak üzere 6 milyar dolara ulaştı. Küresel krizin etkisi neticesinde Dubai'de inşaat bağlantılı hizmet ve ürünlere olan talepte yavaşlama görülürken bunun başkent Abu Dabi'den gelen taleplerle dengelendiği hatırlatıldı. BAE'de 500 civarında Türk şirketi faaliyet gösteriyor.

BAE'den Türkiye'ye ihraç edilen ürünler arasında inci, değerli taş ve metal, plastik, alüminyum, kazan ve makineler, madeni yağ ve araçlar sayılıyor. Türkiye'den bu ülkeye ise daha çok demir, çelik, tekstil ve gıda satılıyor.

Kaynaklara göre Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkelerinin Türkiye ile ticareti 2009'da 8.05 milyar dolar, 2010'da ise 10.06 milyar dolara ulaştı.

BAE vatandaşları Türkiye'ye geldiklerinde sınır kapılarında vize alabiliyor. BAE'yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları ise seyahat çıkmadan önce vize almak zorunda.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :