Türkiye bu skandalı konuşuyor

Türkiye bu skandalı konuşuyor

Komutanların Yüce Divan’da yargılanmasını içeren uyum yasa taslağı şoke etti. Komutanların yargılanma kararı astlarına bırakıldı.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını Yüce Divan'da yargılayacak yasa Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı uyum yasası ile by-pass edilmek istendi.

12 Eylül'de kabul edilen referandum paketi ile birlikte, Anayasa'nın 148. maddesi değiştirilerek Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın görev suçlarıyla ilgili Yüce Divan'da yargılanması hükme bağlandı. Ancak uygulamanın hayata geçmesi için uyum yasası çıkması gerekiyordu. Milli Savunma Bakanlığı da, yasa taslağı hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdi. Gelen taslak herkesi şoke etti. Taslakla, herkesin hesap verebilir olması adına yapılan değişiklik by-pass edilmek istendi.

BAŞLAMADAN BİTECEK

Mevcut uygulamada Yüce Divan kovuşturmalarını Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar için TBMM yapıyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, komutanların Yüce Divan'a sevkine askeri kurumlar karar veriyor. Skandal taslak yasalaşırsa, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için hazırlanacak fezleke, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay üyelerinden oluşturulacak komisyona gelecek. En fazla bir tümgeneralin bulunacağı heyet, orgeneral olan komutanın Yüce Divan'a sevkine gerek olup olmadığına karar verecek.

Heyet, Yüce Divan'a götürülecek durum olmadığına kanaat getirirse komutanlara Yüce Divan yolu kapanacak, karara karşı itiraz mekanizması olmayacak.

YENİSİNİ HAZIRLANIYOR

Taslağı görünce şok olan bürokratlar konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletti. MSB'den gelen taslağın yerine yenisi hazırlanacak. Taslağı Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık birlikte hazırlayacak. Başbakanlık kaynakları, taslağın aynen kabulü durumunda yapılan Anayasa değişikliğinin boşa çıkacağını ve hiçbir getirisinin olmayacağını ifade ediyor.

Yüce Divan kimi yargılıyor?

Yüce Divan'da, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Yargıtay Başkanı ve üyeleri, Danıştay Başkanı ve üyeleri, Sayıştay Başkanı ve üyeleri, Askeri Yargıtay Başkanı ve üyeleri, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyeleri ile başsavcıları, Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri yargılanıyor. Cumhuriyet döneminde bir çok Bakan ve Başbakan Yüce Divan'da yargılanmasına rağmen hiçbir bürokrat Yüce Divan'a gelmedi.

HABER: Seçkin ERGÜN / ANKARA-BUGÜN

 

Etiketler :