Türkiye ve Bulgaristan arasında iki anlaşma imzalandı

Türkiye ve Bulgaristan arasında iki anlaşma imzalandı

Türkiye ile Bulgaristan arasında ortak film yapımı alanında işbirliği ile kültür varlıklarının yasa dışı yollarla çıkışının yasaklanması ve önlenmesine ilişkin iki anlaşma imzalandı.

İstanbul- Ceylan Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Günay, Bakanlık olarak ortak yapımların önünü daha da açacak yeni bir sinema yasası hazırladıklarını hatırlatarak, ''Hem bu anlaşma hem de yeni yasa umuyorum ki sinema için yeni ufuklar açacak'' dedi.


İmzalanan ortak yapım anlaşmasıyla iki ülke arasında vizeler, ekipman taşınması ve mekan tahsisi gibi konularda da kolaylıklar sağlanacağına dikkat çeken Günay, “Azerbaycan ve Japonya gibi ülkelerle de benzer işbirlikleri yapıldı. Bulgaristan’ın film platosu da bulunan bir ülke olması dolayısıyla işbirliğinin verimli olacağına inanıyorum” dedi.


Günay, imzalanan ''Kültür varlığının yasa dışı ithali ve ihracının, transitinin ve mülkiyet transferinin yasaklanması ve önlenmesine ilişkin anlaşma'' ile ilgili Bulgaristan'ın Türkiye'den Avrupa'ya geçişte ilk durak olduğunu hatırlatarak, ''Türkiye'den kültürel varlıkların yasa dışı bir şekilde çıkarılmasının engellenmesi konusunda Bulgaristan'la yaptığımız bu anlaşma büyük önem taşıyor. Son 10 yılda yurt dışına kaçırılmış 4 binden fazla eseri Türkiye'ye geri getirdik. Bu sayı daha önceki 10 yılda 900 civarında kaldı” diye konuştu. Bakan Günay, imzalanan anlaşmanın tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi, kültür varlıklarının ithalinin denetimi ve karşılıklı personel eğitimi konusunda sıkı işbirliğine imkan vereceğini kaydetti.

Bulgaristan Kültür Bakanı Vezhdi Rashidov, ise iki ülke Kültür Bakanlıkları arasında son üç yılda mükemmel bir işbirliği yürütüldüğünü belirterek, ''Ertuğrul Günay'la daha ilk görüşmemizde bazı şeylerin kağıt üzerinde kaldığına, bizimse somut işler başarmamız gerektiğine karar verdik'' dedi.


Kendisinin de sergiler açan bir sanatçı olduğunu belirten Rashidov, ''Bugün iki ülkenin sinema sektörünün temsilcilerini bir araya getiren bu toplantı ileride çok güzel meyveler verecek'' diye konuştu.


Rashidov, kültürel varlıkların iadesine ilişkin imzalanan anlaşmayla ilgili de “Bulgaristan'a ait çok sayıda eseri Kanada'ya giderek bizzat geri getirdim. Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan'da 488 parça Türk kültür varlığı ele geçirildi. Bunları Türkiye'ye iade edeceğiz. İstiyorum ki mevkidaşım Ertuğrul Günay, Bulgaristan'a gelsin, ben de bu eserleri bizzat iade edeyim. İki ülke kendi kültürel kimliklerini korumak yolunda önemli bir adım atıyor. Kültür siyasetin üstündedir, hatta daha doğrusu, kültür en iyi siyasettir'' dedi.


Konuşmaların ardından anlaşmalar karşılıklı olarak imzalandı. İmza töreninin ardından Rashidov, Fransa'nın Louvre Müzesi'nde açılacak Bulgar Kültür Varlıkları Sergisinden bir eserin kopyasını Günay'a verirken, Günay da turkuaz renginde İstanbul siluetiyle kaplı cam bir vazoyu Bulgar mevkidaşına hediye etti.


Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Günay, Dolmabahçe Sarayı'yla ilgili basında çıkan haberlerle ilgili yöneltilen soruya, “Dolmabahçe Sarayı TBMM'nin Milli Saraylar Dairesi'ne bağlı. Ama tescilli tarihi eser olması hasebiyle bizi de ilgilendiriyor. Ben basında gördüğüm haberlerle ilgili Koruma Kurulumuza inceleme yapmaları için talimat verdim. Umarım söylenen boyutlarda sorun yoktur. İlgili birimler konuyu yakından takip ediyor. Bizim kurullarımız da ortaya bir sonuç çıkardığında sizinle paylaşmak isterim'' diye yanıt verdi.

Kurban Bayramı tatilinin uzatılması teklifiyle ilgili yöneltilen soru üzerine de Günay, ''Ben Pazartesi ve Salı günlerinde tatil yapmasak bile verim alamayacağımız yönünde, bu ülkede yarım asırdan fazla bir süredir yaşayan bir yurttaş olarak, samimi kanaatimi söyledim. Hükümet görüşü oluşmuş değil. Israr etmek istemem. Ekonominin işlemesi, birimlerin çalışması önemli ama verimsiz çalışılacağına, bırakalım ulaşım ve turizm kazansın. Ancak bu konuyu henüz hükümete getirmiş değilim'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.