Türkiye demir ağlarla örülüyor!

Türkiye demir ağlarla örülüyor!

Ankara-Eskişehir arasını 1,5 saate indiren hızlı trenin saat başı sefere başladığını TCDD bilboardlarda duyurdu.

Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, İstanbul-Sivas arası hızlı tren için çalışmaları son sürat sürüyor.

 'Yollar artık bomboş' sloganlı reklam afişinde boş bir karayolu bulunuyor. Reklamda tek bir araca dahi rastlanmayan yol kovboy filmlerindeki terk edilmiş yol görüntüsü veriyor.

Çatlamış yoldan taş, kaplumbağa ve kertenkele geçiyor. Ankara-Eskişehir arasındaki yolcu talebine yetişebilmek için hızlı trenin sefer sayısını artıran TCDD, hızlı tren ve bağlantılı tren ile banliyölerde yapılan yeni düzenlemeyi kamuoyuna reklamlarla duyurdu.

Reklamda, yolcuların hızlı treni tercih etmesi nedeniyle yolların boşaldığına dikkat çekiliyor. İlk yılında yüzde 80 doluluk oranına ulaşan hızlı tren 19 gündür saat başı seferler yapıyor. Önceleri trenler yavaş olduğu için şehirler arası yolculukta saatteki ortalama hızları 70 kilometre olan otobüsler tercih edilirdi. Saatteki hızı 250 kilometre olan hızlı tren, otobüsün pabucunu dama attı.


Son yıllarda demiryolu yatırımlarına ağırlık veren Türkiye, Ankara-Eskişehir hattından sonra Ankara ile Konya, Eskişehir ile İstanbul ve Ankara ile Sivas arasındaki hızlı tren yolu yapım çalışmalarını sürdürüyor. Ankara-Konya hızlı tren hattının alt yapısı 2010 Temmuz ayı sonunda, üst yapısı ise 2 ay içinde tamamlanacak. Ankara ile Konya arasında seyahat süresini 1 saat 15 dakikaya indirecek hattın bu yıl sonuna kadar açılması planlanıyor. Marmara Denizi'nin altından geçerek iki kıtayı birbirine bağlayacak demiryolu da 2013 yılı sonunda hizmete girecek.

ZAMAN 

Etiketler :