Deriner Barajı'nda 12 denklemi

Deriner Barajı'nda 12 denklemi

Türkiye'nin en yüksek dünyanın 6'ncı en yüksek barajı Deriner Barajı'nın yapımı tamamlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte barajın su tutma ve temel atma törenine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılışını barajın 12 Aralık 2012'de saat 12.12'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarafından açılacağını söyledi. 249 metrelik gövde yüksekliğindeki barajı, mühendislik harikası olarak nitelendiren Eroğlu, Deriner'in Artvin'in havasını değiştireceğini, turizm potansiyelini canlandıracağına dikkat çekti.
 
575 milyon TL katkı
 
Baraj Türkiye'deki hidroelektriğin yüzde 6'sını üretecek. 2,12 milyar kilowatt elektrik enerjisi üretecek olan 750 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak Deriner, sadece bu özelliği ile Türkiye ekonomisine 575 milyon TL katkıda bulunacak. 3,4 milyon metreküp gövde hacmine sahip olan Deriner Barajı'nda 1 milyar 970 milyon metreküp su depolanacak. Barajda bu yıl içinde enerji üretimine başlanacakî diye konuştu.
 
1.4 milyar dolar harcandı
 
Mardin, Trabzon, Eskişehir ve Malatya'nın yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak olan Deriner, dünyanın en hızlı akan nehirleri arasında yer alan Çoruh Nehri üzerindeki yapıldı. İnşaatına 1998 yılında başlanan Deriner Barajı'nın maliyeti 1 milyar 400 milyon doları buldu. Baraj, yaklaşık 7 kendisini amorti edecek.
 
Kaynak: Lütfi ERDOĞAN/BUGÜN GAZETE

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.