Chesnot: Türkiye IŞİD'le mücadelede kilit ülke

Chesnot: Türkiye IŞİD'le mücadelede kilit ülke

Türkiye olmazsa etkin bir sonuç alınamayacağını belirten Christian Chesnot, 24 canlı yayınında şunları söyledi:

OBAMA’NIN AÇIKLAMALARINDAN FAZLA BİRŞEY BEKLEMEMEK LAZIM

 
Obama'nın yapacağı açıklamalara ilişkin Cesnot şunları söyledi:
 
Bence çok da fazla şey beklenmemeli çünkü bildiğiniz gibi IŞİD'e karşı mücadele, uzun soluklu bir mücadele. Obama da bir koalisyon toparlamaya çalışacak ve muhtemelen Irak'a daha fazla saldırıda bulunacaklarını açıklayacak ve belki de bazı körfez ülkelerine uyarılarda bulunacak. Çünkü IŞİD'e giden paraların bir bölümü de Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi ülkelerden gidiyor. Türkiye'ye de belki sınırlarını koruması için bazı mesajlar gönderebilir. Bence bir sürecin başındayız. Çok fazla birşey beklememek lazım.
 
TÜRKİYE OLMAZSA ETKİN SONUÇ ELDE EDİLEMEZ
 
Türkiye, IŞİD'le mücadele için kilit bir ülke. Aynı zamanda şunu da biliyoruz; Türkiye'nin Suriye ve Irak'la olan sınırları çok uzun. Yüzlerce kilometre sınırı var ve Türkiye’nin istihbarat servislerinin dikkatli olması lazım. Ancak şu var ki; Türkiye bu oyuna katılmazsa IŞİD'e karşı etkin bir sonuç elde edilemez. 
 
FRANSIZLAR ENDİŞELİ
 
Avrupalılar ve Fransızların çok endişeli olduklarını belirten Cesnot şunları söyledi:
 
Avrupalılar ve Fransızlar olup bitenler konusunda çok endişeliler. Tabi ki Fransa'da cihatçıların Paris'e, Berlin'e, Londra'ya gelip saldırılarda bulunmasından da korkuluyor ve istihbarat servislerinin önceliği tamamen cihatçıların kontrol edilmesi yönünde. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Irak'a gidecek ve tabi ki bir seferberlik oluşturmaya çalışacak, IŞİD'i kontrol altına almak, IŞİD’e karşı mücadele etmek için.
 
KRİZİN BU BOYUTA GELMESİNİN SEBEBİ; MALİKİ
 
Fransa, Maliki ile sorunlar yaşıyordu. Fransa krizin kökeninde Fransa’yı görüyordu ve krizin bu boyuta gelmesinde de onu görüyordu. Hollande, Bağdat’a gidecek ve yeni Başbakan ile görüşecek. IŞİD’e karşı mücadelenin kilit noktalarından biri de Irak’taki kabileler topluluklarıdır. Onları da etrafımıza alabilirsek IŞİD’e karşı mücadelede işe yarayabilir. Bütün bu aşiretlerle birlikte çalışmak lazım. 
 
KÜRTLERE SİLAH YARDIMI
 
Suriyelilere silah verilmesi konusunda baya çekinceli olmalarına rağmen Kürtlere ve Peşmergelere yardım etmek istediklerini resmi olarak ilan ettiler. Fransa da bunu yaptı. Çünkü Kürtler de artık düşerse ondan sonraki bölgeler de düşer. Ve IŞİD’in önüne kimse geçemez. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.