11 kuyunun 7'sinde petrol çıktı

11 kuyunun 7'sinde petrol çıktı

Türkiye'de bulamadığımız petrolü Libya'da bulduk: 11 kuyunun 7'sinde petrol çıktı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, TPAO'nun Libya'nın Fizan bölgesinde açtığı 11 kuyudan 7'sinde petrol bulduğunu açıkladı.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ

Uluslararası Yöneticiler Derneği'nin (YÖNETDER) düzenlediği 'başarı hikayeleri' seminerinin konuğu olan Uysal, 'Türkiye petrol denizi üzerinde yüzüyor' teorisini 'doğru bilinen yanlış' olarak nitelendirerek, 'Petrol sistemi bir havuz ya da damar sistemi değildir. Bizim topraklarımızdaki petrolün başka ülkelere geçmesi mümkün değil. Çünkü petrol gözenekli ve geçirgen kayaçların içinde. 'Türkiye'de petrol var ama çıkartılmıyor' teorisi de bir diğer doğru bilinen yanlış. Çünkü karalar tektonik plakalardan oluşuyor. Petrol de Arap ve Avrasya plakalarında. Türkiye'nin karalarında petrol potansiyeli düşük' dedi.

3,8 MİLYAR $ YATIRIM YAPILDI

Arama, üretim, sondaj, dağıtım, depolama ve boru hattı çalışmalarını sürdüren TPAO'nun 2000-2012 yatırımları hakkında bilgi veren Uysal, kurumun yurt içi ve dışında 2002-2009 yıllarında 4,8 milyar, 2010-2012 yılları arasında ise 3,8 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı. Yurt içi ve dışında petrol arama çalışmalarının sürdüğünü bildiren TPAO Genel Müdürü, Karadeniz'de yapılan arama çalışmaları için umutlu konuştu. 'Karadenizde petrol ve doğalgaz var ve biz bunu bulacağız' diyen Uysal, şöyle devam etti: 'Karadeniz'de yaptığımız aramalarda 6 bin metreye kadar olan derinliklerimizde petrol ve doğalgazın aralığına rastladık. Ancak ekonomik olarak bunun toplu olarak biriktiği bir yeri 6 bin metreye kadar bulamadık. Şimdi 6 bin metre ile 8 bin metre arasını test edecek çalışmaların hazırlıkları içerisindeyiz'

'ACİL KARAR ALMADA ZORLANIYORUZ'

Uysal, karar alma ve acilen yapılması gereken yatırımlar konusunda bazen zorluklarla karşılaştıklarını vurgulayarak, 'Kurumumuza baktığınız zaman 7 kocalı Hürmüz gibiyiz. Cumhurbaşkanı, Sayıştay, TBMM KİT Komisyonu ve TPAO Teftiş Kurulu bizim denetleme-mizde doğrudan bulunuyorlar. Hazine Müsteşarlığı ana hissedarımız. TPAO'nun THY gibi bağımsız özerk bir yapıya kavuşturulması gerek' dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.