Soruşturmadan yeni bilgiler

Soruşturmadan yeni bilgiler

Turkel komisyonu, İsrail ordusunun soruşturmasını yetersiz buldu ve...

İsrail'in Mavi Marmara baskının üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. İsrail'in konuyu araştırmak üzere kurduğu Turkel komisyonu, İsrail Ordusu ve Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturmaları yetersiz buldu. Komisyon, sivil yargının askeri savcılık ve istihbarat servisi Shin Bet üzerindeki kontrolünün artırılmasını tavsiye etti.

Turkel Komisyonu'nun hazırladığı tavsiye niteliğindeki raporun ikinci kısmı tamamlandı. Başbakan Benyamin Netanyahu'ya sunulduktan sonra birkaç hafta içinde resmen açıklanacak olan rapordaki bazı bulgular, Haaretz gazetesinde yayınlandı.

Raporda, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda, İsrail ordusunun soruşturmaları yürütecek tek kurum olmaktan çıkarılması tavsiye edildi.

Ordunun, istihbarat servisi Shin Bet, polis ve hapishane görevlilerinin Mavi Marmara baskını ve sonrasındaki tutumlarının ağır biçimde eleştirildiği raporda, "Ordu tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların daha iyi denetlenmesi" tavsiye edildi.

Turkel Komisyonu, sivil yargıya, Filistinlilerin şikayetleriyle ilgili konularda askeri mahkemelerin verdiği kararı değiştirme yetkisi verilmesini önerdi.

Komisyon, geçen yıl Ocak ayında hazırladığı raporun ilk kısmında, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskınını, uluslararası hukuka uygun bulmuş, ancak operasyon sırasında hatalar yapıldığını kabul etmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.