Türkiye Mısır için ayakta

Türkiye Mısır için ayakta

Darbeyle görevinden alınan Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilen idam kararına Türkiye’den tepki yağdı. Firavun Sisi’nin lanetlendiği açıklamalarda, Mısır’da halkın oylarıyla iktidara gelmiş Müslüman Kardeşler Hareketi’ne açıkça da

Darbe ile yönetimi ele geçirip sözde seçimle Cumhurbaşkanlığına oturan Firavun Sisi’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verilen idam kararına tepki yağdı. Sisi’ye tepki, Mursi’ye destek eylemlerinde Mısır’da halkın oylarıyla iktidara gelmiş Müslüman Kardeşler Hareketi’ne açıkça darbe yapıldığı belirtilerek, yeryüzünde örneği görülmemiş adaletsizliğe imza atanlar lanetlendi. Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi’nin de aralarında bulunduğu 106 kişi için verilen idam kararı Türkiye’de ve dünyada adeta infiale yol açtı.

KEFENLİ YÜRÜYÜŞLER, TEKBİRLER, SLOGANLAR… 

Türkiye’nin birçok şehrinde çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri kararı protesto etti. Başta İstanbul, Adıyaman, Çankırı, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Eskişehir olmak üzere birçok şehirdeki çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar atarak idam kararına tepki gösterdi. Vatandaşlar, Mursi’nin fotoğraflarının taşıdıkları protesto gösterilerinde, Mısır’da halkın oylarıyla iktidara gelmiş Müslüman Kardeşler Hareketi’ne açıkça darbe yapıldığını, yeryüzünde örneği görülmemiş adaletsizliğe imza atanları lanetlediklerini söylediler. 
Anadolu Öğrenci Birliği üyeleri de kararı Fatih’te “kefen”li yürüyüşle protesto etti. 

Akşam namazı sonrası Fatih Camii avlusunda toplanan gruptakiler, “Müslüman zulme boyun eğmez”, “Katil Sisi, seninleyiz Mursi”, “İstanbul’dan İhvan’a direnişe bin selam” ve “İslam ümmeti kabul etmez zilleti” sloganları attı. Sık sık tekbir getiren, sloganlar atan ve Rabia işareti yapan gruptakiler, “Ayağa kalk Türkiyedövizleri taşıdığı görüldü. 

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: DARBECİ MAHKEMENİN KARARLARINI TANIMIYORUZ

Uluslararası Rabia Platformu tarafından Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilen idam cezası kınandı. Platformdan yapılan açıklamada, “Mursi hakkında verilen idam kararının darbe yönetiminin hukuksuzlukta sınır tanımıyor” denildi. 

Memur-Sen Konfederasyonu ise, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilen idam kararının adil olmadığını bildirdi.  Konfederasyondan yapılan açıklamada, “Karar adil değildir, zalimcedir, hukuksuzdur. Darbeci mahkemenin hukuk dışı, faşist ve zalimce kararını tanımıyoruz” denildi. 

İnsan Hakları Savunucular Derneği (İHSD) Genel Başkanı Ali Akbaş, Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin idama mahkum edilmesini kınadı. Akbaş, Türkiye’de en ufak bir olay olduğunda “insan hakları çiğneniyor” diyerek kıyametler kopartan çevrelerin, Mursi ve arkadaşlarının idam kararı karşısında en ufak bir tepki vermemelerini ibretle izlediklerini belirterek, “Mısır’da seçilmiş bir cumhurbaşkanının darbeyle görevinden uzaklaştırılıp, hapse atılması ve arkasından idam kararı verilmesi açık bir hukuk cinayetidir” dedi. 

Uluslararası Af Örgütü, Kahire Ceza Mahkemesi’nin, darbeyle görevinden uzaklaştırılmış Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararıyla ilgili görüş alınması için dosyaları müftülüğe göndermesinin “Mısır’ın adalet sisteminin acınacak halde olduğunu” gösterdiğini bildirdi.

DIŞİŞLERİ KARARI KINADI 

Dışişleri Bakanlığı, Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilen, ancak daha sonra askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi’ye verilen idam cezasını kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilen, ancak daha sonra askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye ve beraber yargılandığı 100’den fazla kişiye idam cezası verilmesini esefle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İDAM CEZASI SANDIĞA KESİLDİ

Siyasiler de, idam kararlarına yönelik sessiz kalmadı. Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanına yönelik idam kararı sert bir dille lanetlendi ve kınand...  

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Mısır halkının özgür irade ve seçimleriyle iktidara gelen Muhammed Mursi, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, İhvan-ı Müslümin’in manevi lideri Muhammed Bedii ve birçok insan idam cezasına mahkum edildi. Siyaseten insanları idam cezasına mahkum eden anlayış, temelinde insanların seçme anlayışını ortadan kaldıran anlayıştır” dedi. 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 105 kişi hakkında idam kararı verilmesine ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bu sandığa verilen cezadır. Mursi ne yaptı? Halkın oyuyla Cumhurbaşkanı seçildi. Halkın oyuyla seçilenin bir suçu olur mu? Siyasiye cezayı yine sandıkta millet keser” diye konuştu. 

Kültür Ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezası kararına ilişkin, “Uluslararası toplum, darbe yönetiminin bu terörüne karşı dayanışma içinde olmalıdır. Yönetimin bu idam kararını geri alması sağlanmalıdır” değerlendirmesini yaptı.  Bakan Çelik, resmi Twitter hesabı üzerinden idam kararına tepki göstererek, “Mısır’ın yüzde 52 oyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi hakkında idam kararı verilmesi bir hukuk cinayetidir” açıklamasını yaptı.

“HANİ SİZİN İNSAN HAKLARINIZ?” 

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Mısır’da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilmiş idam kararına ilişkin, “Meşru devlet başkanına idam cezası veriyorlar. Hani sizin demokrasiniz, hani sizin insan haklarınız? Niye ayağa kalkmıyorsunuz? Niye sesinizi yükseltmiyorsunuz? Yine sesini yükselten Türkiye oldu” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilen idam kararının hukuksuz olduğunu belirterek, kararın Mısır’ı kaosa sürükleyeceğini kaydetti. Gül, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır’da halkın oylarıyla seçilen Mursi hakkında idam kararı verilmesini, “hukuki cinayet” olarak niteledi. 

İZZETBEGOVİÇ DE KARARI KINADI 

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi İzzetbegoviç, Mısır’da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verilmiş idam kararını kınadı. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada,  “Mursi, Mısır’da yapılan ilk özgür ve demokratik seçimlerinde halkın iradesiyle ilk seçilmiş devlet başkanıdır. Askeri bir darbeyle görevinden uzaklaştırıldı, tutuklandı ve monte edilmiş bir siyasi süreçte yargılandı. Bunun tek amacı siyasi rakipler ve muhaliflerle acımasız bir şekilde hesaplaşmaktır” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.