Türkiye'den Sincar'a havadan yardım

Türkiye'den Sincar'a havadan yardım

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların saldırılarından kaçan Yezidilere yardım amacıyla önceki gün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını söyledi. NTV televizyonunda soruları yanıtlayan Davutoğlu, dün akşam Irak ve Gazze'ye insani yardım konusunda, bugün de (dün) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve kendisinin katıldığı güvenlik konusunda toplantılar yaptıklarını aktardı.

RİSKİ ENGELLEME ÇABASI

Türkiye'nin sınır boylarındaki güvenlik sorunları da dahil olmak üzere alandaki değişimlerin ritmini tutmak üzere toplandıklarının altını çizen Davutoğlu, toplantının değerlendirmesini Erdoğan'a sunacaklarını söyledi. Davutoğlu, 'Türkiye'nin iç siyasi gündemi bu kadar hareketliyken dışardan herhangi bir hesap edilmeyen riskin ülkemize bulaşmasını engellemeye çalışıyoruz' dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin çevresinde şu anda 8 ülkenin idari kriz yaşadığını ve bölgenin bir ateş çemberinden geçtiğini vurguladı.

100 YIL ÖNCESİNİN SORUNLARI

Davutoğlu, 100 yıl önceki tasfiyeden kalan sıkıntıların bütün unsurlarıyla su yüzüne çıktığını dile getirdi ve 'Birinci Dünya Savaşı'nda çözülemeyen ve tohumu ekilen sorunların hepsi bir anda gündemimizde. Kamuoyunun bunun farkında olması lazım ki etrafta bütün devletler çözülürken Türk devleti kendi içinde temerküz eden bir güç biriktiriyor. Biz bunu riske edemeyiz' diye konuştu. Irak'taki gelişmeler üzerine değerlendirmelerde de bulunan Davutoğlu, bölgeye en yoğun insani yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Davutoğlu, bölgeye 100'ü aşkın tırla yardım gönderildiğini belirterek, olayın arka planını bildikleri halde Türkiye'ye bu konuda eleştiri yöneltenlerin hiçbir zaman Türkmen davasıyla ilgili herhangi bir faaliyetin içinde olmadıklarını söyledi.

TEK BİR YEZİDİ SINIRDA BEKLEMİYOR

Türkmenler için 20 bin kişilik kampın hızla AFAD tarafından Duhok'ta kurulmaya başlandığını dile getiren Davutoğlu, bir taraftan da Kürt bölgesinde peşmergelerle güvenlik sorunu çıkmaması için çaba sarf ettiklerini anlattı. Davutoğlu, önceki gün AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle IŞİD'den kaçan Yezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını kaydetti. Davutoğlu, şunları söyledi: 'Biz Türkmenlerin güvenliğini, birliğini temin etmek için önlemler almaya devam ederken Yezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi başladı. Yezidi bölgesi Sincar Dağları eteklerinde olduğu için Yezidiler dağlara doğru kaçtılar. Bize bazı Yezidilerin içeri alınmadığı şeklinde bir bilgi geldi. Şırnak valimizle irtibat kurdum. Tek bir Yezidi kapıda bekliyor değil. Belli gruplara karşı tavır alınıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki şu anda Irak'ta insani operasyon yürütülen tek ülke Türkiye.'

IŞİD'i desteklediğimizi söyleyenler haindir

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, IŞİD'in Türkiye'den destek aldığı iddialarını tepki göstererek, 'Bunu söyleyenler ya kördür ya da vicdansızdır. Hele Türkiye'de biri söylüyorsa haindir' dedi. Davutoğlu, 'Etrafımızda bir yangın çemberi var. Bölgedeki bazı operasyonlardan Türkiye'nin de etkilenmesini isteyen bazı çevreler maalesef Türkiye'den de işbirlikçi bulabiliyor. Bugün bir gazetede 'Irak hava kuvvetleri Musul'u bombaladı, rehineler tehlikede' diye yazıyor. Bunu dünyanın hiçbir uygar basının görmezsiniz. İnsani olarak görmezsiniz, çünkü o rehinelerin ailelerine bu haberin nasıl etki yapacağını düşünürsünüz.' ifadelerini kullandı. Kendileri Gazze ateşkesi, Irak'taki gelişmeler, Libya ve Ukrayna'daki Kırım sorunu ile uğraşırken CHP'nin kendisi hakkında gensoru verdiğine dikkati çeken Davutoğlu, 'Böyle bir gündemde muhalefet partilerinin sadece bizimle uğraşıyor olmaları bile dikkate şayandır. Sanki Türkiye her yerde kriz yönetiyor ve baş sorumlu o. Esed, Maliki, Netanyahu, IŞİD sorumlu değil biz sorumluyuz, öyle mi?' dedi.

Dışişleri Konutu'nda kritik buluşma

Irak'taki son gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Konutu'nda 3 saat süren kritik bir toplantı yapıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve kuvvet komutanları katıldı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dışişleri Konutu'nda saat 10.00'da başlayan güvenlik değerlendirme toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya, Davutoğlu ve Fidan'ın yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı. Toplantıda, Irak'taki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi. Toplantı sonrası Dışişleri Konutu'na dışarıdan yemek getirildi. Katılanlar öğle yemeği sonrası konuttan ayrıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.