Türkiye'de üretilecek, fiyatı 249 TL

Türkiye'de üretilecek, fiyatı 249 TL

ABD'li General Mobile Türkiye'de üretime başlıyor. GM'in Türkiye distribütörü Gençcell, Aneles'le yaptığı işbirliği ile 3 yılda 3 milyon cep telefonu üretecek.

ABD'li General Mobile, Türkiye'de cep telefonu üretimine başlıyor. Türkiye distribütörü Gençcell'in girişimiyle Anel Grubu şirketlerinden Aneles'in tesislerinde 3 yılda 3 milyon cep telefonu üretimi planlanıyor. General Mobile'ın üretim tesisi bugün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılacak. Açılış öncesi düzenlenen toplantıda konuşan Gençcell Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, ilk etapta üç modelin üretiminin yapılacağını belirterek şunları söyledi: “Bu yıl DST 500, DST 800 ve Fenerbahçe telefonlarını üreteceğiz. Üretim kapasitemiz günde bin telefon. Üretimin yarısını ihraç edeceğiz. DST 500 için Sırbistan'dan sipariş aldık bile. Arkasından Azerbaycan ve Rusya gelecek.”

ŞİMDİLİK YÜZDE 10 UCUZ OLACAK

DST 500'ün ithal edildiğinde 279 lira olan fiyatının üretimine başlandığında 249 liraya ineceğini belirten Gölcü “Üretim kararını verirken, maliyeti yüzde 8-10 düşürmeyi hedeflemiştik. Şu anda üreteceğimz telefonlar yüzde 10 daha az maliyetli olacak. Bugüne kadar Türkiye'ye 130 milyon adet cep telefonu ithal edilmiş ve bunlara 13 milyar dolar ödemişiz. Biz bu üretimle yurt dışına gidecek döviz miktarını da 15 milyon dolar vergilerle birlikte 19 milyon dolar azaltacağız” dedi. General Mobile'ın üretime geçeceği duyulunca pek çok sipariş de almaya başladıklarını belirten Gölcü, görme engelliler için telefon siparişi de aldıklarını söyledi. Üretimin bugün açılışla başlayacağını söyleyen Gölcü, ilk etapta 400 telefon üretileceğini belirtti.

Tesis maliyeti 20 milyon $

General Mobile cep telefonlarının üretimi, 20 milyon dolarlık yatırım ile kurulan 7 bin 500 metrekarelik tesiste yapılacak ve 145 kişilik istihdam sağlanacak. General Mobile'ın Aneles ile işbirliği, Türkiye'de cep telefonu üretimi ile teknolojide yeni bir dönemin de başlangıcı olarak gösteriliyor. Cep telefonu piyasasına girdiği 2006'dan bu yana GSM pazarında çift sim kartlı telefonların satışında başarılı bir grafiğe ulaşan General Mobile, 700 bin telefon sattı.

STAR

Etiketler :