Türkiyedeki başörtüsü skandallarına tepki

Türkiyedeki başörtüsü skandallarına tepki

Türkiye'de bazı büyük firmaların başörtülü kadınlara uyguladığı ayrımcılığa bir tepki de İsveç'ten geldi.

CarrefourSA ve Aras Kargo, iki önemli ve büyük firma arka arkaya yaptıkları skandallar nedeniyle adlarından sıkça bahsettirdiler. Her iki firmada başörtülü bayanlara ayrımcılık yaparak şirketlerinde çalıştırmak istememeleri toplumda büyük tepkiye neden oldu.

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

 

Tepki gösterenlerden biride, İsveç’in başkentinde yapımı devam eden 40 bin kişilik Arena stadyumunun Türk asıllı ve başörtülü mühendisi Yelda Ugan. Haberleri okuyunca çok şaşırdığını söyleyen 26 yaşındaki genç mühendis, dünyanın en önemli inşaat şirketlerinden biri olan PEAB bünyesinde kısa süre içerisinde önemli projelerin kendine verildiğini belirterek, Müslüman ve başörtülü olduğu için hiçbir zaman ayrımcılık görmediğini kaydetti.

Türkiye’deki bazı firmaların başörtülü bayanları çalıştırmayarak ayrımcılık yapmalarına çok üzüldüğünü söyleyen Ugan, dünyanın en gelişmiş ve modern ülkesi İsveç’teki insanın ne giydiğine bakmazlar, bilgi, beceri ve donanımına bakarlar. Bu uygulamalarından dolayı da yüksek derecede verim alırlar’’ şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründe yabancı kökenli ve Müslüman başörtülü bir bayan olarak çalışmaktan dolayı iş çevresinden ve toplumdan hiçbir tepki almadığını dile getiren Ugan, aksine İsveç medyasının yaptığı olumlu haberlerin PEAB şirketinin marka değerine pozitif anlamda değer kattığını söyledi.

YELDA UGAN’IN BAŞARILARI…

Konya'nın Kulu ilçesinden gelen bir işçi ailenin İsveç'te dünyaya gelen çocuğu olan Ugan, Nacka Mühendislik Fakültesini 2009 yılında bitirdikten sonra, PEAB şirketinde staj yapmaya başlar. İlk iş olarak Stockholm'de bulunan dünyaca ünlü Grand Otel'in yenilenmeye ihtiyacı olan 10 odasının bakım tadilatının başında durur. Başarılı geçen ve beğenilen tadilat, şirket şefinin dikkatini çekmesi üzerine, o tarihlerde Stockholm'ün Sollentuna bölgesindeki kilise inşaatının başına getirilir.

"HOŞGÖRÜNÜN GÜLEN YÜZÜ"

Müslüman ve başörtülü olduğu için ilk başta papaz tarafından hafifşaşkınlıkla karşılansa da, genç mühendis Ugan'ın kurduğu seviyeli diyalog ve çıkarttığı başarılı iş, kısa sürede din adamının da takdirini kazanmasınısaplar. Bu güzel diyalog İsveç gazetesine, ''Hoşgörünün gülen yüzü'' isimli haber başlığı ile yansır. Ayrıca Ugan bu arada, Veliaht Prenses Victoria'nın eşi İsveç Prensi Daniel'e ait özel spor salonunun inşaatının da mühendisliğini üstlenir ve yapımını kısa sürede tamamlayarak zamanında teslim eder.

Arka arkaya aldığı inşaat yapılarını başarıyla tamamladıktan sonra çıkarttığı işlerden oldukça memnun kalan PEAB şirketi 26 yaşındaki genç mühendis Ugan'a şimdilerde yapımı devam eden ve İsveç'in uluslararası futbol turnuvalarına ev sahipliği yapacak 40 bin kişilik arena stadyumunu emanet etti. 

 

008.20120206001558.jpg

intervju-...jpg

u.20120206001936.jpg 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum