Türkiye'den Kuzey Irak'a borç para

Türkiye'den Kuzey Irak'a borç para

Türkiye, Bağdat'tan yardım alamayan Kuzey Irak yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani'ye, memur maaşlarını ödeyebilmesi için 500 milyon dolar borç verdi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, geçen hafta Türkiye'ye gelmiş, Ankara'da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bazı bakanlar ile görüşmüştü.

500 MİLYON DOLAR BORÇ ALDI

Neçirvan Barzani’nin Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye’den 500 milyon dolar getirdiğini borç alarak Kuzey Irak'a döndüğü ifade edildi.

Ankara kaynakları, "Tutar, petrol parasıyla mahsup edilebilecek ya da bölgesel hükümet tarafından iade edilebilecek" dedi.

"TÜM MAAŞLARI KARŞILAMAYACAK"

Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Rebaz Muhammed Hamlan, paranın Erbil'e ulaştığını aktardı. Hamlan'a göre, borç para maaşların tamamını karşılamayacak.  Bakan, bu nedenle daha fazla petrol sevkiyatı yaparak gerekli nakdin sağlanması gerektiğini ifade ediyor.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye'ye taşınan petrolünün 42 milyon varile ulaştığını söylemişti.

PETROL ALIŞVERİŞİ SÜRÜYOR

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı üzerinden giden Kürdistan Bölgesi petrolü, 15 yıllığına Bağdat ile yapılan anlaşmalar ve Erbil'le olan sözleşmeler çerçevesinde devam ediyor. Bakan Yıldız, Ocak ayı ortasında Kürdistan Bölgesi'nden petrol akışında 46'ncı tankerin yüklendiğini bildirerek, "Şu anda Kuzey Irak'tan ham petrol akışında 37 milyon varile ulaştık. Günlük 450 bin varillere kadar da yükseldi. Hedefimiz kısa vadede 550 bin varillere ulaşması. Sonra da stabil hali olan 1 milyon varillere gelmesidir" diye konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.