Türkiye'den sürpriz İran hamlesi

Türkiye'den sürpriz İran hamlesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni dönemde İran’ın teknolojik olarak eskiyen petrol rafinerilerine talip olduklarını açıkladı.

Uluslararası ambargonun kalkmasının ardından İran’la ticari ilişkileri geliştirmeye odaklanan Türkiye, bu ülkeye 5 ticaret müşaviri gönderiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni dönemde İran’a özel önem vereceklerini söyledi. Zeybekci, İran’a 5 ticaret müşaviri gönderip 5 de yerel elemanla ülkeye konuşlanacaklarını belirtti. Zeybekci, İran’ın petrol rafinerilerinin teknolojik olarak eskidiğini ve bunların yenilenmesinde de görev almak istediklerini ifade etti.

‘YENİ FİNANSMAN MODELLERİ YOLDA’

Zeybekci, görevine yeniden gelmesi nedeniyle önceki gün kendisini ziyaret edenTürk Müteahhitler Birliği heyeti ile görüştü. Edinilen bilgilere göre, müteahhitler, Bakan Zeybekci’ye özellikle, Rusya, Irak ve Libya ile ilişkilerin durumunu sordu. Bu ülkelere dönük bir gelişme olmadığını kaydeden Zeybekci ise özellikle İran’a yoğunlaşılacağını kaydetti. Zeybekci, yeni dönemde İran ve Rusya’nın Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eşbaşkanlığının kendisinde olacağına dikkat çekti. Zeybekci, Eximbank’ın da yeni finansman modelleri ile devreye sokulacağının altını çizerek bankanın bir sigorta şirketi gibi destek olacağını bildirdi.

'İNŞAAT DIŞINDA DA İŞ YAPALIM'

Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni ziyaret ettiği Afrika pazarı da gündeme geldi. Müteahhitler, bu ülkelerde sadece müteahhit olarak görünmek istemediklerini, diğer alanlara da girmek istediklerini ifade etti. Müteahhitler, o ülkelerde, turizm, enerji ve tarım gibi alanlardaki potansiyele de dikkat çekerek “İnşaat dışında da iş yapalım” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.