Ev sahibi turistler artıyor

Ev sahibi turistler artıyor

Son yıllarda Türkiye'de ev satın alan yabancıların sayısındaki artış, "ev sahibi turist" profilini ortaya çıkardı. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye tatile gelen turistlerin geceleme sayısına göre yüzde 14'ünün kendi evinde konakladığı belirlendi.

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye tatile gelen turistlerin geceleme sayısına göre yüzde 14'ünün kendi evinde konakladığı belirlendi. Otel, motel ve pansiyonlarda konaklama oranı anılan dönemde yüzde 40'ta kalırken, arkadaş ve akraba evinde konaklama oranı da yüzde 32.4 olarak gerçekleşti.

Son yıllarda hızlı bir artış yaşanan yabancıların Türkiye'de taşınmaz alımları, "ev sahibi turist" profilini ortaya çıkardı. Tatil için Türkiye'ye gelen yabancıların önemli bir bölümünün kendi mülkiyetindeki evlerde konakladığı belirlendi. ANKA'nın TÜİK verilerinden yaptığı belirlemeye göre, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin toplam geceleme sayısı itibariyle yüzde 14.1'inin "kendi evinde" konakladığı dikkati çekti. Aynı dönemde yabancı turistlerin otel, motel ve pansiyonlarda konaklama oranı yüzde 40'ta kalırken, arkadaş ve akraba evinde konaklama oranı da yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. Yabancı ziyaretçilerin yüzde 9.8 oranında da kiralık evlerde konakladığı belirlendi. Geceleme sayısına göre bakıldığında yurt dışından tatile gelen vatandaşlardan ise kendi evinde konaklama oranı yüzde 65.2 oldu. Gurbetçilerde arkadaş ve akraba evinde yüzde 27.5 olan konaklama oranı, otel, motel ve pansiyonlarda yüzde 5.6 oldu. Anılan dönemde gurbetçilerin ve yabancı ziyaretçilerin toplam geceleme sayısına göre ise yüzde 32.4'ünün kendi evinde, yüzde 30.6'sının arkadaş ve akraba evinde, yüzde 27.7'sinin otel, motel ve pansiyonda, yüzde 6.7'sinin de kiralık evde konakladığı belirlendi. Tatile gelen yabancılar ortalama olarak 10 gün Türkiye'de kalırken, Türk vatandaşlar da 23 gün ülkede kalmayı tercih etti. Toplam ziyaretçi sayısına göre ortalama kalış süresi 12.7 gün olarak gerçekleşti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar Türkiye'de 73 bin 103 yabancı uyruklu vatandaşa 63 bin 85 taşınmaz satıldı. Yabancılar taşınmaz alımında en çok Muğla ve Antalya gibi sahil illerini tercih etti. Türkiye'de en çok taşınmazı Almanlar, İngilizler ve Yunanlılar aldı.

Zaman