Türkiye'nin en zengin altın rezervi bulundu

Türkiye'nin en zengin altın rezervi bulundu

Giresun`un Bulancak ilçesinde Türkiye`nin en zengin altın rezervi bulundu. Türkiye`nin altın deposu olarak bilinen Kaz Dağları`ndaki kaynaklardan en az iki kat daha verimli olduğu belirtildi.

Giresun`un Bulancak ilçesinde Türkiye`nin en zengin altın rezervi bulundu. Bakır ve kurşun madeni çıkartılan bölgede tespit edilen altın rezervinin Türkiye`nin altın deposu olarak bilinen Kaz Dağları`ndaki kaynaklardan en az iki kat daha verimli olduğu belirtildi. Kaz Dağı`nda bir ton cevherden 6 gram altın elde edildiği, Bulancak`ta çıkartılan cevherlerden ise ton başına 10 ile 122 gram arasında altın bulunduğu bildirildi. Bulancak`ta yılda 10 ton altın ve 56 ton gümüş çıkarılması bekleniyor.

Bulancak`ta bakır ve kurşun arayan madenciler, önemli bir servet buldu. Türkiye`nin en zengin altın madeni Aydındere Beldesi`ndeki ormanda bulundu. Altın rezervi, Romalılar döneminden beri işletilen alanda bakır ve kurşun çıkartmak için kazı yapan Tayyar Aydoğdu tarafından bulundu. Kazının 20. metresinde işçiler, deyim yerindeyse tam bir servetle karşılaştı. Bakır ve kurşun madeninden çok altın ve gümüş karışımına rastlayan madenciler, cevherden aldıkları numuneleri tahlil ettirdiklerinde Türkiye`nin en zengin altın madenini bulduklarını anladı. Yapılan testlerde, bir ton cevherde tam 122 gram altın bulundu.

Türkiye`de Kaz dağlarında bir ton cevherde 6 gram altın çıkartılırken Bulancak`ta bulunan cevherlerde tam bunun 20 katı fazla altın oranı tespit edildi. Dünya genelinde de tonda 3 gram altın ekonomik değer olarak görülüyor. Bölgede daha önce maden araması yapıldığı, ancak ulaşım olmaması nedeniyle rezervlerin bulunamadığı ifade edildi. Açtıkları ilk galeride Türkiye`nin en zengin altın madeni yataklarını bulan işletme 5 ayrı ocak için daha ruhsat aldı. Bölgede 9 bin hektar alanda zengin miktarda maden cevheri olduğu ifade ediliyor. Cevherlerin içerisinde altın ve gümüş yanında zengin miktarda bakır, kurşun, çinko ve demir de bulunuyor. Çıkartılacak maden cevheri yine Bulancak`ta işlenecek.

AYRIŞTIRMA FABRİKASI KURULACAK

Bunun için işletme sahipleri yine yerli bir firmayla anlaşma yaparak bölgeye ayrıştırma fabrikası kurmak için harekete geçti. Kurulacak işletmede yılda 100 bin ton maden cevherinin ayrıştırılmasıyla 10 ton altın ve 56 ton gümüş madeni elde edilebilecek. Maden Mühendisi Kenan Çelik, "Biz madenin damar halinde olmasını beklerken burada kütle halinde altın çıktı. Burada oranlar çok yüksek. Dünyada böyle altın ocakları çok nadir görülüyor." dedi.

Alanın ruhsat sahibi Tayyar Aydoğdu ise Türk asıllı bir Belçika firması ile ortaklık kurarak madenleri çıkaracaklarını belerterek, "Bunu yaparken çevreye zararlı hiçbir şey kullanmayacağız. Bu madenleri çıkarırken burada bir tesis kurarak istihdamı da buradan sağlamak istiyoruz. Burası bir dağ köyü ve dağ köylerinin durumunu biliyorsunuz. Ben de bu çevrenin bir çocuğuyum." diye konuştu.

Etiketler :