Türkiye’nin internet faturası yüzde 60 iniyor

Türkiye’nin internet faturası yüzde 60 iniyor

CeBIT’te müjde veren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye’nin internet bilgisi barındırma ve depolama ücretlerinin yüzde 50-60 düşeceğini söyledi.

CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı’nın açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet bilgisi barındırma ve depolama ücretlerine ilişkin müjde verdi. Bakan Yıldırım, Türk Telekom’un internette barındırma ve depolama ücretlerini yüzde 50 ile 60 düşüreceğini söyledi. Yıldırım “İnternet ve bilişimle işi gücü olanların bilgileri depoladıkları, park ettikleri yerler yurt dışında. Dışarı kaynak akışı var. Türk Telekom bir karar aldı. Barındırma ve depolama ücretlerini yüzde 50 ile 60 düşürüyor. Bu imkandan yararlanmak yerinde olacak” dedi.

2 MİLYAR LİRA ÖDÜYORUZ

Türkiye’deki web sitelerinin yarısından fazlasının yurt dışında barındırıldığını belirten bilişim uzmanları “Ayrıca Türkiye’den en çok ziyaret edilen Facebook, msn, google Türkiye, google, Windows Live sitelerine de girildiğinde roaming ödeniyor. Türkiye’de internette her 3 tıklamadan ikisi için yurt dışına ödeme yapılıyor. Şirketlerin Türkiye’de barındırma ve depolama yapmamasının en önemli nedenleri ise pahalı altyapı, pahalı elektrik, regülasyon ve kanunlar ile insan kaynağı ve içerik. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon internet abonesi bulunuyor. İnternet trafiğinin yaklaşık yüzde 70’inin yurt dışına aktığı düşünülürse, Türkiye’nin internet faturası 2 milyar lirayı buluyor” dedi.

• YELDA ŞUMNULU İSTANBUL

Bakan Yıldırım’dan Youtube’a çağrı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube’dan sonra Facebook’un da kapatılmasının gündeme gelmesine ilişkin olarak şunları söyledi: “Türkiye bir hukuk devleti. Olayı sadece paylaşım sitesinin kapatılması olarak basite indirgemek doğru değil. İşin arka planına bakmak lazım. Arka planında 30 tane kapatma kararı var. Bu kapatma kararına karşı bu paylaşım sitesi hiç bir girişimde bulunmamış. Bir üst mahkemeye gitmemiş. Gelip idareyle konuşup çözüm cihetine gitmemiş. Başka ülkelerde uyduğu kanunları Türkiye’de yok saymış. Bir Türk şirketi hangi hukuka uyuyorsa, yabancı şirketler de uymak zorunda. Bir üst mahkemeye başvurulması halinde sorun çözülebilir. Burada bir samimiyetsizlik var.”

Star gazetesi

Etiketler :