Türkiye'nin utanç vereci tablosu

Türkiye'nin utanç vereci tablosu

İstanbul'da hastane enfeksiyonu yüzünden ölen bebeklerini, 'koli'yle teslim alan aileler ekonomik sıkıntıdan dolayı hukuk mücadelesi bile veremiyor.

Yıl 2006. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir haftada 7 bebek art arda öldü. Neden olarak enfeksiyon gösterildi. Bebeklerini kucaklarına almayı bekleyen ailelere, evlatları bir koli içinde verildi.

Ve aradan 3 yıl geçti. Bebekler öldüğü ile kaldı. Çünkü acılı ailelerin hak arama çabası maddi yetersizliğe takıldı. 7 aile 600 bin TL tazminat talebinde bulundu. Dava o anda kilitlendi. Adli harç için 35 bin TL bir türlü denkleştirilemedi.

'İMZA KİMİN BİLİNMEZ'
Aileler, muhtarlıklardan 'fakirlik kağıdı' aldı. Belgeler İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu, 'Adli Yardım' istendi. Sonuç hüsrandı. Belgeleri inceleyen mahkeme, 'fakirlik kağıdında imzası olan kişilerin kim olduklarını nereden bilelim?' gerekçesiyle kabul etmedi. Aileler ikinci kez belge aldı, azalar belirtildi. Sonuç aynı oldu. Mahkeme 'Belgede imzası olan kişilerin kim olduklarının belli olmadığı görülmektedir' denildi. Başka kurumlardan belge istendi.

İstanbul Valiliği ise 5 bebeğin enfeksiyon, 2 bebeğin enfeksiyon dışı nedenlerle öldüğünü, Adli Tıp'a göre doktorların kurallarına uygun davrandığını belirtti.

Valilik, eski Başhekim Doç. Dr. Rafet Yiğitbaşı, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Nail Özgüneş, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi Uz. Dr. Müferret Ergüven ve Yeni Doğan uzmanı Dr. Tutku Özdoğan hakkında soruşturma izni vermedi.

Adli Tıp'ın bir bebek için hazırladığı raporda üreyen mikroorganizmalar sıralanmış 'Üremenin havadan bulaşan kontaminant bakteri olduğu' belirtilmişti.

KADER YAKLAŞIMI
Dosyanın Danıştay'da olduğunu belirten Avukat Ümit Yavuz 'İdare kader mantığıyla yaklaşıyor. Valilik soruşturma izni vermedi. Hastanede inşaat vardı, işçiler servisten geçiyordu.

Uluslararası standartlarda yenidoğan ünitesinde bir ya da iki bebeğe bir hemşire, bizde 26-27 bebeğe bir hemşire düşüyor. 9'uncu İdare Mahkemesi Başkanı Gülser Bostancı, fakirlik yardımı belgelerini reddetti. Davanın açılmamış sayılmasına hükmetti. Mahkeme, muhtarlıklara başvursa sorun çözülürdü. Şimdi dava kilitlendi. Bu hem vicdana hem insan haklarına aykırı' dedi.

KUTUDA TESLİM BİZİ YIKTI
Ahmet Yener, bebeği Ali'yi kaybetmişti. Yener, '9 aylık doğmuştu, dudağı yarıktı. Kucağımıza alamadan enfeksiyondan kaybettik. Kolide verdiler dünyamız karardı. Eşim 2. kez hamile kaldı.

Eşim hareketlerini hissetmeyince Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurduk, 'Bir şey yok' dediler. Ölü doğdu. Üçüncü bebeğimiz borç harç dünyaya geldi. Bu olayda hastane kusurlu bulundu, nasıl soruşturma izni verilmez?' dedi.

Etiketler :