Türklere hakeret etti

Türklere hakeret etti

Türklere hakaret eden Meclis Başkanı'ndan geri adım.

Belçika'nın Flaman Bölgesi devlet kanalı VRT'de yayınlanan bir bilgi yarışmasına katılan Flaman Parlamento Başkanın Türklere hakaret etmesi tepkilere neden oldu. Belçika medyasında da geniş yer bulan Flaman Meclis Başkanı Jan Peumans'ın hakaret olayı, Fransız düşünür Voltaire'in Yahudiler hakkında sarf ettiği bazı aşağılayıcı sözlere ilişkin bir sorunun "Flamanlar", "Yahudiler", "Türkler" olan üç yanıt şıkkından "Türkler"i seçmesi ve gülüşmelere neden olan yorum eklemesi üzerine yaşandı.

Flaman Meclis Üyesi Güler Turan'ın Türk kamuoyunu uyarması ve Brüksel Büyükelçiliği'nin harekete geçmesi üzerine sağcı N-VA partili Meclis Başkanı geri adım atmak durumunda kaldı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada Peumans'ın, ön bilgisi dışında gelişen bu durumun amacını aşan sonuçlara yol açmasından üzüntü duyduğunu; sitayişle bahsettiği ve hiçbir şekilde rencide etmek istemediğini vurguladığı Türk toplumuna bir açıklamada bulunacağını; anılan televizyon kanalı nezdinde de gerekli girişimi yapacağını ifade ettiği kaydedildi.

Brüksel Büyükelçiliği'nden yapılan açıklama özetle şu şekilde: ''VRT Birinci Televizyon Kanalında 28 Kasım 2010 akşamı yayınlanan bir bilgi yarışması programına katılan Flaman Parlamentosu Başkanı Jan Peumans'ın, Fransız Düşünürü Voltaire'in Yahudiler hakkında sarf ettiği bazı aşağılayıcı sözlere ilişkin bir sorunun "Flamanlar", "Yahudiler", "Türkler" olan üç yanıt şıkkından "Türkler" seçeneğini doğru yanıt olarak belirttiği öğrenilmiştir. Bir bilgi yarışması programına yakışmayan bu tür bir sorunun sorulmuş olması ve verilen yanıttan duyduğumuz memnuniyetsizlik Büyükelçi N. Murat Ersavcı tarafından Peumans'a telefonla iletilmiştir. Peumans, ön bilgisi dışında gelişen bu durumun amacını aşan sonuçlara yol açmasından üzüntü duyduğunu; sitayişle bahsettiği ve hiçbir şekilde rencide etmek istemediğini vurguladığı Türk toplumuna bir açıklamada bulunacağını; anılan televizyon kanalı nezdinde de gerekli girişimi yapacağını ifade etmiştir.''

CİHAN
 

Etiketler :