Türkleri maganda gibi gösteren video ırkçılık nedeniyle İsveç’te tartışılıyor.

Türkleri maganda gibi gösteren video ırkçılık nedeniyle İsveç’te tartışılıyor.

İsveç’te ’’Kim attı oğlum?’’(Vem vare som kasta?) söylemiyle sosyal alemde fenomen olan video’nun geçtiği park, Liberal Parti (Center) tarafından ‘’Kültür Alanı’’ ilan edilmesi önerisi, ‘’Türkleri aşağılıyor’’ nedeniyle tepki aldı.

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

İsveç’in Väståros şehrinde Djäkneberget bölgesinde bulunan bir parkta, genç bir kişinin fırlattığı firisbi, yolda yürüyen bir başka gencin başına çarpıyor ve çarpmanın sonucunda genç, sağa- sola bağırarak, ‘Kim attı oğlum?’’ (Vem var som kasta?) diye bağırıyor. Gencin yanındaki arkadaşları da duruma tepki gösterirken alanda ufakta bir tartışma yaşanıyor. 2003 yılında görüntülenen ve sosyal paylaşım sitesi Youtube’ye ‘’Orman Türkü’’ (Skogensturken) başlığı ile yüklenen video, İsveç’te 2 milyon 700 bin kişi tarafından izlenerek rekor sayıya ulaştı.

İsveç’te sanal alemde en çok izlenen video olması dolayısıyla Liberal parti Väståros belediyesine bir öneri vererek video’nun çekildiği parkın ‘’Kültür Alanı’’ ilan edilmesini istedi.  Teklifin İsveç basınına yansımasından sonra, sosyal medyada büyük tepki aldı. Olayın içerisinde bulunan şahısların hiçbirinin Türk olmadığı halde, video’nun Youtube’ye maganda anlamına gelen ‘’Ormantürkü’’ başlığı ile yüklenmesi ırkçılık çağrıştırırken, Türkleri bağıran- çağıran sağa- sola saldıran kişiler gibi gösterildiği yorumlarına neden oldu.

Önerinin sosyal medyada tepki almasından sonra bir açıklama yapan Väståros şehrinin Liberal Parti başkanı Mikael Palmqvist, bu video İsveç’te 2, 7 milyon kişinin izlediği ve gençlerin arasındaki farklı tepkileri eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Bu yüzden bizde olayın geçtiği parkın ‘’Kültür Alanı’’ ilan edilmesini istedik’’ şeklinde konuştu. 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.