Sarkozy'e: Soykırımı bırak 0.01'e bak

Sarkozy'e: Soykırımı bırak 0.01'e bak

Sarkozy’ye yakın isimlerden Fransa’nın TÜSİAD’ının Başkanı, Ermeni yasasıyla ilgili “Biz iş dünyası olarak yüzde 0.01’den daha fazla büyümek için çabalarken, bu işle uğraşmamızı aklım almıyor” dedi.

Perşembe günü Türkiye-Fransa ilişkileri hem ekonomik hem siyasi açıdan tarihibirsınav verecek. Fransa Meclisi’nde yarın görüşülecek olan yasa tasarısı geçerse, sözde soykırımı inkar edenlere 1 yıl hapis, 45 bin Europara cezası gelecek. Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye çokyakın işadamlarının da bulunduğu Fransız iş dünyası, söz konusu yasa tasarısına bir türlü anlam veremiyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in liderlik ettiği heyetin pazartesi günkü Paris’teki ‘lobi maratonu’nda Fransa’nın TÜSİAD’ı MEDEF Başkanı Laurence Parisot da vardı. Sarkozy’ye çok yakın isimlerden olan Parisot’un Türk heyetiyle görüşmesi sırasında “Ciddi bir büyüme sorunumuz var. İş dünyası olarak Fransa’nın yüzde 0.01 dahafazla büyüyebilmesi için çabalarken, bu işle uğraşmamızı aklım almıyor” sözleri Fransız işdünyasının ne kadar endişeli olduğunu gösterdi.

Hepsi dersine çalışmış

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İstanbul’a dönüş yolunda Paris’teki yoğun görüşme trafiğini değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, MEDEF’in başkanı Laurence Parisot ile görüşmelerini şöyle anlattı: “Parisot bize tasarıyla ilgili olarak sosyalistlerin desteği ile senatoda engellenebileceği de yer alan bir dizi değişik yollar anlattı. ‘Fransız iş dünyası adına biz de kaygılıyız. Türkiye’deki şirketler bize kaygılarını ilettiler, biz de ne yapabiliriz’ diye bakıyoruz’ dedi.”

Kendileri önceden harekete geçti

Axa Sigorta CEO’su Henri de Catries’nin de kendi inisiyatifi ile Sarkozy’nin ofisi ile dışişleri ile temaslara geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu “İlk etaptan onu da umutsuz gördüm. Hepsi de Türkiye’nin öneminin farkında” dedi. Hisarcıklıoğlu, Avrupa Odalar Birliği Onursa Başkanı Pierre Simon’la görüşmelerini de “2006’da bu yasa ilk gündeme geldiğinde Paris Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’ydı. 2006’da da çokbüyükdestek verdi. Şimdi ise kaygılı. Bizden önce Sarkozy ve Meclis Başkanı ile görüşmeler yapmış. Profesyonelce lobiciliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. ‘Biz gerekli temasları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz’ dedi” diye anlattı. Fransız Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon’un da bu işin Türk-Fransız ekonomik işbirliğinin bozmaması gerektiğini, her türlü desteği sunacağını söylediğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Ben Fransız iş dünyasının verdiği desteğe güveniyorum” değerlendirmesi yaptı. Paris Ticaret Sanayi Odası Başkanı Pierre Antoine Gaily ile yaptıkları görüşmede ise Gaily’nin “Devamlılık esastır” sözüne dikkat çekti.

Tavlayı bıraktık satranca başladık

Hisarcıkloğlu’nun “Türkiye şimdiye kadar tavla oynadığı Fransa’yla artık satranca başladı. İlkolarak 2006’daki sözde soykırım yasasıyla ilgili Paris’te temaslarda bulunmuştuk. 2006 bize Türk diasporası kurmamıza vesile oldu. Şimdiki olay ise yurt dışındaki Türkler’in tambir birlik olmasını sağlayacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, perşembe günü söz konusu yasa tasarısının geçmesi durumunda Ocak ayı sonuna kadar gündemi dolu olan Fransa Senatosu üzerinde çalışmalarını devam ettireceklerini kaydetti.

Concorde meydanında binlerce Türk

Ermeniler kendileri içinbüyükgün olan perşembe günü Parlamento binasının önündeki Concorde meydanında toplanma kararı alırken Türk dernekleri de kayıtsız kalmadı. Görüştüğümüz işadamları binlerce Türk’ün o gün Concorde meydanında olabileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.