TÜVTÜRK'ten Ürküten Rapor!

TÜVTÜRK'ten Ürküten Rapor!

TÜVTÜRK’ün raporuna göre 2 milyon aracın fren sisteminin bozuk olduğu belirlendi.

Araç muayene istasyonları şirketi TÜVTÜRK Genel Müdürü E. Naci Başerdem, çalışma sonuçlarını açıkladı. Muayeneler sonunda 2 milyon aracın fren sisteminin bozuk olduğu belirlendi. İlk muayenesi yapılan araçların yüzde 41'i ağır kusurlu bulunurken, kusursuz olanların oranı sadece yüzde 6 oldu..

Ülkemizde, terörden sonra en önemli sorun olan trafik kazalarında son 10 yılda 90 bin kişi öldü, 1.5 milyon kişi de yaralandı. Bu acı tablo ile OECD ülkeleri arasında trafik kazalarında Pakistan'dan sonra ikinci sırayı aldık.Büyük savaşlardaki yaralı ve can kaybını bile geride bırakan bu kayıplara rağmen olumlu anlamda fazla değişen bir şey yok.

Kazaları önlemek için araçların zorunlu muayene ve kontrollerini 2005'te özelleştiren hükümet, bu işi Karayolları Genel Müdürlüğü'nden alıp ihaleyle TÜVTÜRK'e verdi.

Alman Tüvsüt, Doğuş Grubu ve İngiliz Fon Kuruluşu Bridge Point'in ortak olduğu Tüvtürk, 20 aylık zorlu bir çalışma sonunda araç kontrol ve muayene istasyonlarını çağdaşlaştırdı. 2010 itibarıyla Türkiye genelinde 193 istasyon, 481 kanalla 3 bin kişiyi istihdam ederek hizmet veren Tüvtürk, çalışmalarının bilançosunu açıkladı.

Tüvtürk Genel Müdürü E. Naci Başerdem'in açıkladığı verilere göre bugüne kadar 11.3 milyon araç muayene edildi, tekrarlarla birlikte bu sayı 16 milyonu buldu. Muayene sonunda 2 milyon aracın frensiz dolaştığı engellendi.

Fren sorunu tesbit edilen araçlarda arka ve ön frenlerde yüzde 30'dan fazla sapma görüldüğü, hortum hasarları, ağır vasıtalarda fren regülatörü bozuklukları ve hidrolik sızıntılar tespit edildi.

MUAYENEDEN KAÇANLAR

Başerdem'in raporuna göre 15 milyon tescilli aracın 3.8 milyonunu traktör ve motosiklet oluştururken, bu araç grubunun  en düşük muayene oranına sahip olduğu gözlendi. Ülkemizdeki motosikletlerin yüzde 85'i, traktörlerin de yüzde 70'i muayene olmuyor.

Hafif araçlarda muayene oranları yüzde 77, ağır vasıtalarda ise yüzde 61 olarak belirlendi. Yine, ilk muayenesi yapılan araçların yüzde 41'i ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak muayenede başarısız çıktı. Hafif kusurlu oranı yüzde 53, tümüyle kusursuz olanların oranı ise sadece yüzde 6 oldu.

Muayenelerde en çok görülen kusurlarda fren sistemi 2 milyon araçla ilk sırayı alırken, onu 1.6 milyon araçtaki far ve aydınlatma problemleri izledi. Üçüncü sırayı ise çevre ve kirlilik sorunu aldı. 1.1 milyon araçta egzoz gazı emisyonu ölçümü olmadığı, egzoz bağlantılarının bulunmadığı ve LPG'li çalışanlarda da yakıt, gaz borusunun uygun takılmadığı belirlendi.

YÜZDE 95'İ SORUMLULUK ALMADI

TÜVTÜRK, 20 yıllık ihale şartnamesiyle aldığı araç muayene istasyonlarının işletiminde bugüne kadar 1 milyar dolarlık yatırım yaptı. 81 ildeki 48 alt işletici personeline eğitim verdi.

Başerdem, "Trafikte Sorumluluk Hareketi" başlattıklarını hatırlatırken, ilginç bir araştırmanın sonucunu da şöyle açıkladı: "4 Mayıs 2010'da 16 ilde 2 bin 500 sürücüyle yaptığımız bir ankette, "Araba kullanırken sorumlu davranıyor musunuz? diye sorduk. Katılanların yüzde 90'ı sorumlu davrandıklarını söyledi. Öyle olsaydı, can kayıplı trafik kazalarında AB ortalamalarının iki katına ulaşmazdık. 20 milyonu aşkın sürücünün yüzde 95'inin ehliyet almak için gittiği sürücü kursu sonrasında hiçbir bilgilendirme ya da eğitim almadığını tespit ettik."  

HABER: Perihan ÇAKIROĞLU / İSTANBUL-Bugün

 

Etiketler :