Üçüncü İntifada başladı-Fotoğraflı

Üçüncü İntifada başladı-Fotoğraflı

Üçüncü İntifada Kudüs'te başladı. İsrail askerlerinin saldırısında onlarca Filistinlinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin de tutuklandığı bildirildi.

İsrail'in Mescidi Aksa civarında açtığı Harab Sinagogu 3. İntifada'yı ateşledi. Bugün sokaklara dökülen binlerce Filistinli İsrail işgal güçlerinin saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda onlarca Filistinli yaralandı, çok sayıda Filistinli de tutuklandı. Filistinli kaynaklar, 100'den fazla Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Yaklaşık 3 bin İsrail askeri, Doğu Kudüs sokaklarına dağılırken, helikopterler bölge üzerinde uçtu. Olaylar, dün sabah birkaç noktadan başladı. Mescidi Aksa'nın kapılarında konuşlanan yüzlerce İsrail güvenlik gücü, kadınlar hariç, dışarıdan gelenleri içeri sokmadı. Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin, Arslanlı Kapı'nın dış tarafından girmek istediği Eski Kent'e sokulmadı. Hüseyin, "İşgal gücünün askerlerinin yaptığına bakın....İçeri bile girmemize izin vermiyorlar" diye bağırdı. Bu esnada yolun karşı tarafında bekleyen çok sayıda İslami Hareket mensubu, polisler tarafından güç kullanarak dağıtıldı.

Doğu Kudüs'ün Mescidi Aksa'ya açılan tarafında da Filistinli çocuklar sokakları tamamen kapatacak şekilde barikatlar kurdu, çöp kutularını ateşe verdi, taşlarla İsrail askerlerine saldırdı. Aynı saatlerde Doğu Kudüs'ün hemen bitişiğindeki Vadi El Coz, Zeytin Dağı, El İssaviyye, Ras El Amud ve Silvan mahallelerinin girişlerini de Filistinli gençler büyük çöp bidonları ile kapattı, lastikleri ateşe verdi. Bir bölümü maskeli çok sayıda genç, İsrail güçlerine taş ve molotofkokteyli atarken, İsrail askerleri, atlı ve köpekli askerler gençlerin üzerine gözyaşartıcı bombalarla hü cum etti.

Bu arada, taş atan Filistinli gençlerin arasına karışmış, tamamen onlar gibi giyinmiş İsrail özel timcilerinin gençlerin tutuklanmasına yardım ettiği görüldü.

Heniyye'den Batı Şeria yönetimine çağrı

Filistin Başbakanı İsmail Haniyye de bugün yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni Filistin halkını ve kutsal mekanlarını koruması için, Batı Şeria'da direnişin elini serbest bırakmaya çağırdı.



Haniyye, Gazze'de kabine toplantısı öncesi, "El Fetih yönetimi, Batı Şeria'da Filistin halkının öfkesine kuşatma uyguluyor. El Fetih yönetiminden beklenen, ağır elini Filistin halkının ve kahraman direnişin üzerinden kaldırmasıdır" dedi.

El Fetih'in El Aksa Şehitleri Tugayı de bir açıklama yaparak, Filistin Yönetimi'nden "düşmana karşı koyabilmek ve Kudüs'ü savunabilmek için" silah istedi.

İzzeddin el Kassam Tugayları resmi sözcüsü Ebu Ubeyde: Kudüs'te bugün meydana gelen olayları, yakından takip ediyoruz. İşgalciye acı verecek ve Mescid-i Aksa'nın zaferine vesile olacak yanıtımızı görüşüyoruz. Kudüs'te inşa edilen Harab Sinagogu, işgalcinin harab oluşunun başlangıcıdır. Mescid-i Aksa'ya gelecek bir zarar, Siyonist devletinin sonunun habercisidir. Ajanslar-Timeturk
 

Etiketler :