Ucuz ilaç dönemi başladı

Ucuz ilaç dönemi başladı

Eczaneler ve SGK arasında yaşanan tüm gerilime karşın ilaçta indirimli fiyatlar bugünden itibaren etikete yansıyor

Eczaneler ve SGK arasında yaşanan tüm gerilime karşın ilaçta indirimli fiyatlar bugünden itibaren etikete yansıyor. Uygulamayla 20 liralık antibiyotik 13 liraya, 81 liralık astım ilacının fiyatı 54 liraya düşüyor

İlaç fiyatları hükümetin çıkardığı kararnameyle bugünden itibaren yüzde 40’ı aşan oranda düşecek. Eczacıların “Stokta yakalandık, yeni cirolarla çalışamayız” diyerek bugün kepenk kapatarak tepki göstermeye hazırlandığı yeni fiyat kararnamesinden hem vatandaş hem de devlet kârlı çıkacak.

Daha önce yüzde 40 fiyat indirimi öngören ve bir ay ertelenen fiyat kararnamesi, hükümet ile ilaç sektörü temsilcileri arasında yapılan görüşmeler üzerine yeniden şekillendi.

İndirim oranının yüzde 34 olması benimsendi. Kararnameyle piyasada satılan 2 bin 304 ilaçtan bin 691’nin fiyatları indiriliyor.

İSKONTO YÜZDE 40’TAN 34’E İNDİ

Fiyat kararnamesindeki değişiklikler bunlarla sınırlı değil. 20 yıllık 776 eşdeğer üründe kamu kurum indirimi yüzde önce 11’den yüzde 24’e çıkarıldı, dün ise 1 puan düşürüldü.

Yeni kararname ile Türkiye’de jeneriği olan orijinal ilaç fiyatlarının rakamı 5 referans ülkedeki (İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan) fiyatın en fazla yüzde 66’sı ile sınırlandırıldı.

Mevcut uygulamada referans fiyatın yüzde 80-100’ü arasında belirlenen ilaç fiyatı kullanılıyordu. Bugün itibariyle oran yüzde 66’ya inerken, tüketicinin ilaç fiyatlarında azami yüzde 34 indirim sağlandı. Ortalama indirim ise yüzde 25 olacak

SİGORTALI OLANA FAZLA İNDİRİM

Eczanelerin kâr marjı düşüşünü gerekçe göstererek tepki gösterdiği kararname ile ucuzlayacak ilaçlar arasında yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi çok önemli ilaçlar da var.

Yeni düzenlemede sosyal güvencesi olan vatandaşlar; referans fiyattaki düzenleme ve kamu kurum iskontosunun değiştirilmesinden dolayı daha fazla ucuzlamış fiyattan ilaç tüketecek.

Sosyal güvencesi olmayanlar yani cepten ödeme yapanlar ise yüzde 60’a indirilmiş referans fiyata göre ödeme yapacak. Böylece cepten ödeyenler için indirim tutarı daha az olacak.

Bir aylık ertelemenin maliyeti 217 milyon

Bugün uygulamaya girecek ilaç kararnamesinden vatandaşın yanı sıra devlet de kazançlı çıkacak. Fiyat kararnamesinde hem jenerik hem de orijinal ilaçlar için Avrupa’daki referans fiyatın en fazla yüzde 66’sı kadar fiyat belirlenebilmesi hükmü nedeniyle devlet 2010’da 2.5 milyor tasarruf edecek.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bugün yürürlüğe girecek olan ilaç fiyat kararnamesinin daha önce bir ay uzatıldığını hatırlatarak, bunun kamuya maliyetinin 217 milyon TL olduğunu söyledi.

Dinçer, Türkiye’nin krizden geçtiğini, bu nedenle anlayış beklediklerini belirterek, eczanelerin kârlarının yüzde 1.5’inden vazgeçmeleri durumunda sorun kalmayacağını savundu.

Dinçer, 2010 yılı için tedbir alınmaması durumunda kamunun ilaca 17.1 milyar TL harcayacağını ancak yeni uygulamalarla bunun 14.6 milyar TL’ye çekilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Dinçer’in verdiği bilgilere göre kamu ilaca 2011’de 15.5 milyar TL, 2012’de ise 16.67 milyar TL ödeyecek.

Kâr yok diyen eczaneler krizde ciroları katladı

İlaçta fiyat indirimi yüzünden ‘büyük zarara uğrayacaklarını’ öne süren eczanelerle ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre eczanelerin yüzde 85’i cirolarını ekonomik krize rağmen artırdı.

24 bin eczaneden, cirolarını yüzde 20 artıranların sayısı 4 bin 667 iken; cirosu yüzde 40 artanların sayısı ise 2 bin 160 oldu. Krizde 960 eczane de gelirlerini yüzde 100 artırdı.

Cirosu yüzde 10 azalan eczane sayısı bin 810 oldu. Kapanma tartışmasında öne çıkan bir diğer nokta da ilçelerdeki eczane sayısının nüfusa oranı oluşturuyor. Uzmanlar, her 500 metrede bir eczane bulunduğuna dikkat çekiyor

Etiketler :