İşte tarihi kararlar

İşte tarihi kararlar

58. maddeye küme düşmenin yanına puan silme ve para cezaları eklenecek

Saha içinde şike olmadığı deklare edilecek, şahıslar ve kulüpler ayrılacak
Fenerbahçe ile Trabzonspor, teşebbüsten Disiplin Kurulu'na sevk edilecek.

FENER VE TRABZON PFDK'YA SEVK EDİLECEK

3 Temmuz'dan bu yana devam eden şike ve teşvik iddialarında "sportif" cezalar nihayet belli oluyor. Antalya'da iki gündür kampa giren Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Disiplin Talimatı'nda yer alan 58. maddeyi değiştirerek soruna çözüm buldu. Etik Kurulu raporunda isimleri bulunan Fenerbahçe ile Trabzonspor'un Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine de karar verildi.

DİSİPLİN TALİMATI DEĞİŞTİRİLDİ

Kurulun raporlarından yola çıkarak, iddiaları mercek altına alan Federasyon Yönetimi, çareyi Disiplin Talimatı'nı değiştirerek buldu. Başta 58. madde olarak anılan "Müsabaka Sonucunu Etkileme" maddesini değiştiren yönetim, şike, teşvik ve şikeye teşebbüs için öngörülen küme düşme cezasında esneklik sağladı ve bunu derecelendirdi. Buna göre, puan silme ve para cezası da bu maddeye dahil edildi. FIFA'nın bu konudaki maddesini kendisine kılavuz edinen Federasyon Yönetimi, ayrıca yine FIFA'da bulunan "erteleme"yi de işleme koyacak. Buna göre, sicili temiz bulunanların cezaları, belirlenen süre içerisinde bir daha yapmamak kaydıyla ertelenecek.

Etik Kurulu raporundaki maçları da inceleyen yönetim, saha içinde şike olmadığı ancak saha dışında şike ve teşvik teşebbüsü olduğu kanaatine vardı. Şahıslarla kulüpleri de ayırdeden Futbol Federasyonu Yönetimi'nin, kulüplerden de Fenerbahçe ile Trabzonspor'u Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edeceği belirtildi. Talimatta yapılan değişikliğe göre, kulüplere ağır para cezasının gelmesi bekleniyor.

Eğer puan silme cezasının olması durumunda ise mevcut puanlar dikkate alınacak. Eğer sezon bitmeden ceza onanırsa bu sezondan, aksi taktirde gelecek sezon başlangıcından itibaren puan silmeye başlanacak.
Türkiye Futbol Federasyonu'nun şikeyle ilgili açıklamalarını, Fenerbahçe - Beşiktaş derbisi nedeniyle bugüne bıraktığı ifade edildi. Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, bugün 11.00'de Antalya Gloria Golf Otel'deki Konferans Salonu'nda yapacağı basın toplantısıyla kararları açıklayacak.

İŞTE TFF'NİN KILAVUZU OLAN FIFA TALİMATI

69. Hukuk dışı bir şekilde maçlara etki etme

1. Bir maçın sonucunu sportif etiğe aykırı bir şekilde etkilemek üzere anlaşan kişi maç cezası veya futbolla ilişkili aktivitelerde yer almaktan men ve buna ek olarak 15.000 İsviçre frangı ceza alır. Ciddi durumlarda ise futbolla ilgili aktiviteler için ömür boyu men verilir.

2. Oyuncu veya yönetici (ya da yetkili) hukuk dışı bir şekilde bir maçın sonucuna etki etmesi halinde (1. kısım uyarınca), oyuncu veya yöneticinin ait olduğu kulüp veya birlik (ya da federasyon) para cezası ile cezalandırılmalıdır. Ciddi suçlara müsabakalardan men, alt lige düşürme, puan silme veya ödüllerin geri alımı gibi cezalar verilebilir.

Gözler UEFA'da

Futbol Federasyonu'nun bugün açıklayacağı şike ve teşvik kararlarının ardından gözler UEFA'ya çevrilecek. Avrupa futbolunun patronu, şike olaylarında kişi ve kurumların ayrı tutulmasına kesin olarak karşı çıkarken, federasyonun bu yönde bir açıklama yapması durumunda kulüplere ve milli takımlara men cezası verilmesi olasılığı gündeme gelecek.

Federasyonun değiştirilen 58. maddeye göre para ve puan silme cezaları uygulaması durumunda bu kulüplerin Avrupa'dan 1 ila 3 yıl arası men edilmesine kesin gözüyle bakılırken, gelişmeleri yakından takip eden UEFA'nın açıklamalardan sonra devreye gireceği ifade edildi.

UEFA'nın öncelikle Etik Kurulu raporunu talep edebileceği, ardından da PFDK ve Tahkim Kurulu sürecini bekleyerek izleyeceği politikayı belirleyeceği vurgulandı. UEFA şike olaylarındaki sıfır tölerans tavrını her fırsatta tekrarlamış, son olarak da İstanbul'daki kongrede başkan Platini'ni bu konun altını ısrarla çizmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.