UEFA'dan Bosna-Hersek'e son uyarı

UEFA'dan Bosna-Hersek'e son uyarı

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), üçlü başkanlık sisteminden vazgeçmesi için Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'na son uyarıyı yaptı.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu, 1 Nisan'a kadar söz konusu sistemden vazgeçmemesi halinde uluslararası müsabakalardan diskalifiye edilecek.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu Üçlü Başkanlığı'nın Boşnak üyesi Süleyman Çolakoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino'nun dün kendilerine son uyarıda bulunduğunu söyledi.

Çolakoviç, Bosna Hersek Futbol Federasyonu'nun kısa süre içinde üçlü başkanlık sisteminden vazgeçmemesi ve gerekli reformları yapmaması halinde 1 Nisan 2011 tarihinden itibaren bu ülkenin futbol takımlarının uluslararası müsabakalardan diskalifiye edileceğini, son yıllarda önemli başarılar elde eden ülke futbolunu büyük bir tehlikenin beklediğini belirtti.

Süleyman Çolakoviç, futbol federasyonunun statüsünde değişimin yanlısı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

''Ama sadece benim istemem yeterli değildir. Federasyonun komisyonunda bulunan delegelerin yarısı ya da daha fazlası bu değişimi kabul etmiyor. Bunun aslında bir siyasi sorun olduğunu düşünüyorum. Yeni statünün oylamadan kabul olarak geçebileceğinden de pek iyimser değilim ve bu bizim futbolumuzun ölümü demektir.''

Çolakoviç, 29 Mart'ta Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun toplanacağını ve bu toplantıda UEFA'nın uyarısının ele alınacağını belirterek, ancak bu toplantıdan da çok umutlu olmadığını dile getirdi.

Bosna-Hersek'teki (1992-1995) savaşı durduran Dayton Antlaşması'nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa'da son yıllarda önemli başarılar sağlayan Bosna futbolunu da etkiliyor. Dayton Antlaşması'na göre Üçlü Devlet Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkede, Futbol Federasyonu Başkanlığı'nı da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç kişi yürütüyor. Bir süre önce de FIFA ve UEFA, Bosna Hersek Futbol Federasyonu'nu uyararak, tüzüğünü değiştirmesini ve başkan sayısını bire düşürmesini istemişti. FIFA ve UEFA'nın uyarısı üzerine 16 Temmuz tarihinde düzenlenen ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Marcel Benz'in de katıldığı toplantıda, başkan sayısının bire indirilmesi konusunda yapılan oylamada 60 delegeden 27'si tüzük değişikliğine onay verdi. Ancak üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun tüzüğü değiştirilemedi. Özellikle Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden gelen federasyon üyeleriyle bazı Hırvat üyeler, yeni statünün kabul edilmesini reddetmişti.

AA

Etiketler :