Eski başkandan çarpıcı acıklamalar

Eski başkandan çarpıcı acıklamalar

MİT eski Kontraterör Başkanı Mehmet Eymür Beyaz Tv'de katıldığı bomba etkisi yaratan açıklamalar yaptı.

MİT'in kara kutusu olarak bilinen MİT eski Kontraterör Başkanı Mehmet Eymür uzun bir aradan sonra ilk kez bir televizyon programına katılarak Beyaz Tv'de tüm bildiklerini anlattı. 'Acı Kahve 'programına konuk olan MİT'in kara kutussu Mehmet Eymür, Özay Şendir ve Sevilay Yükselir'in sorularını yanıtladı.

Eski MİT Kontraterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, son günlerde gündeme bomba gibi düşen MİT-yargı gerilimini masaya yatırırken terörist başı Abdullah Öcalan'a 1996 yılında yapılan bombalı saldırı hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BOMBAYI YEŞİL KOYDU
Sevilay Yükselir'in 'Apo'nun evinin önünde patlayan bombayı siz mi koydunuz? 'sorusuna 'Ben şahsen kendim değilim tabii de.. 'diyen Eymür, bombayı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve arkadaşlarının koyduğunu söyledi. Patlayıcının Abdullah Öcalan'ın evinin önüne değil, kamplarının önüne koyulduğunu söyleyen Mehmet Eymür 'Bombayı Yeşil koydu. Biz Yeşil'den memnunduk. Biz Yeşil'i yurt dışında kullandık. 'dedi.

YEŞİL BİZE GELDİĞİNDE TEMİZDİ
Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı MİT'in kullanırken sabıkasının olmadığını kaydeden Eymür 'Yeşil yönetmeliğe uygundu biz onu kulnnadığımızda sicili tertemizdi. Biz birini kullanmadan önce sabıka araştırması yaparız. Yeşil sonradan böle oldu. Türkiye'de Yeşil çok bu bu lakap onun üzerine yapıştı sadece 'dedi.

APO'YA SUİKAST GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLMUŞTU
6 Mayıs 1996 tarihinde Şam'da, Öcalan'a yönelik 1 ton C4 patlayıcı ile suikast girişiminde bulunulmuştu. Öcalan, suikastten yara almadan kurtulmuştu. Bu suikast girişimini Yeşil Kod Adlı Mahmut Yıldırım'ın Suriye istihbaratı için de çalıştığı iddia edilen Şanlıurfa'daki bir aşiret reisinden yardım alarak gerçekleştirdiği öne sürülmüştü. Bu olaydan sonra PKK ilan ettiği ateşkesi bozulmuştu.

BAŞBAKAN HEDEF ALINIYOR
MİT soruşturmasında Başbakan'ın da hedef alındığını ifade eden Mehmet Eymür 'Hakan Fidan ve diğer kişilerin şüpheli olarak çağırılmaları tatsız bir durum. MİT müsteşarı birinin sanık sıfatıyla çağırılması yanlış birşey. Hakan Fidan daha çok yeni teşkilatı tanıması en az 3 sene alır. Ben bu emrin içerden verildiğini düşündüm cünkü hem Hakan'ı hem de Başbakan'ı zora sokacak atraksiyonlardı. Yani bu iş üzerinden Başbakan da hedef alınmış olabilir. Hakan Fidan'ın yerinde olsam bende rahatsız olurdum. Benimde Susurluk zamanında başıma geldi ve sanık olarak gitmeyi kabul etmedim. Ama bu dönemin savcılarına çok büyük yetkiler verilmiş. Bunda bir yanlışlık var. ' diye konuştu.

DENETİM SİSTEMİ OLMALI
Mehmet Eymür, istihbarat birimi olan MİT'in de diğer tüm kurumlar gibi denetlenmesi gerektiğini ifade ederek , 'Bu denetim savcılar aracılığıyla değil, Başbakanlık nezdinde kurulacak bir denetim sistemi ile yapılması gerekir 'dedi.

Eymür, 'MİT'çiler deşifre olacak diye kontrolsüz bırakmak da uygun değil. Deşifre edenin cezası elbet verilir. Denetim yapılmalı, ancak bu denetim yargı eliyle değil Başbakanlık nezdinde kurulacak bir sistemle yapılmalı 'diyerek KCK ve PKK'ya sızan MİT mensuplarının deşifre edildiği iddialarına da açıklama getirdi.

PKK'NIN TÜRKİYE İÇİNDE UZANTISI VAR
Eski MİT'çi Mehmet Eymür, kendisine sorulan PKK'nın uzantıları arasında en çok dış güçlerle mi mücahadele ettiniz sorusuna 'PKK'nın Türkiye içi uzantıları bize yetti. Türkiye'nin içinde bir çok uzantısı var 'şeklinde cevap verdi.

YARGISIZ İNFAZ FAALİYETİMİZ OLMADI
'MİT olarak Türkiye içinde yargısız infaz faliyetimiz olmadı. 'diyen Eymür, Türk vatandaşlarına yönelik bir olaylarının olmadığını ifade ederken, yurt dışında bu tür eylemlerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

ERTUĞRUL KÜRKÇÜ TESADÜF KURTULDU
Eymür programda 7 Mart 1972'de Kızıldere'de gerçekleşen ve 'Kızıldere Olayı 'olarak anılan operasyon günlerini de. anlattı. Ertuğrul Kürkçü'nün o çatışmadan sağ olarak kurtulmasının mucize olduğunu ifade eden Eymür; 'kurtuluşu bizimle bir ilişkisi olduğu için değildi. biz herkesin öldüğünü zannediyorduk. Dönerken Bolu'da haberlerde duyduk. Kürkçü'nün kurtulması tesadüftü.'

14 KİŞİ KATLEDİLDİ
Kızıldere Olayı olarak anılan operasyonda Mahir Çayan'ın sert çıktığını söyleyen Eymür 'Ertuğrul Kürkçü ve Mahir Çayan'la karşılıklı konuştuk. Hatta onlar bize Sam Amca'nın Çocukları dedi. Benim bildiğim 14 kişi katledildi o çatışmada. Bildiğim kadatıyla Mahir Çayan çok sert çıktı belki teslim olurlardı. 'şeklinde konuştu.

PKK'YI KİM KURDURDU?
Özay Şendir, Mehmet Eymür'e 'Uğur Mumcu'nun ölümünde MİT'in rolü var, PKK'yı mit mi kurdurdu? Öcalanın babası MİT mensubu muydu? 'gibi çok çarpıcı sorular yöneltti. Eymür ise bu sorulara şöyle yanıt verdi:
'Abdullah Öcalan'ın MİT'le bir ilişkisi olduguna dair bir bilgim yok. Neticede bir terör örgütü ancak Türkiye'yi istikrarsızlıştırmak için yapılır. MİT neden terör örgütü kursun. Abdullah Öcalan'ın babası eleman da olabilir. PKK'ya karşı alternatif bir örgüt kurulup PKK'yı başka yöne dağıtmak fikir olarak düşünüldü ama tatbikata konulan bir şey olmadı. '
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.