Bakan Yıldırım'dan o yazara cevap

Bakan Yıldırım'dan o yazara cevap

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Her şey yabancı deyip, efendim sadece trene bakan öküzler yerlidir demek, bu millete, bu milletin değerlerine en büyük hakarettir.

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 14.'sü düzenlenen Refahiye Bal ve Kültür Festivali'ne katıldı. Dumanlı Yaylası'nda kağnıya binen Yıldırım, mazı bağırttı, halkı selamladı.

Festival alanında basın mensuplarının, bir köşe yazarının yazısı ile ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Yıldırım, sözkonusu köşe yazısı ve orada bahsedilen konuların gerçekle alakası olmadığını savundu. Bakan Binali Yıldırım, şöyle dedi:

"Genellikle tenkit düzeyinde olan tüm değerlendirmelere saygı duyarım. Ama yalan yanlış husumet duygusuyla yazılan yazıların da kusura bakmasın altında kalmayız. Gerekli cevapları da veririz. Bütün yazıda söz edilen yazıları tek tek ele alalım, nesi doğru nesi eğri onları değerlendirelim. Yılmaz Özdil'in hata sevap cetveli çok uzun, ne diyor iddialarında, demir yolları Almanlarındır, Anadolu topraklarında Osmanlı döneminde ilk imtiyaz İngilizlere verildi. O da İzmir Aydın arası ilk demir yolu esnasında daha sonra Almanlar, Fransızlar, Belçikalılar, Ruslar da dahil, Anadolu topraklarında, Osmanlı coğrafyasında demir yolu yaptılar. Bir başka iddiası var, Mustafa Kemal Atatürk geldi vagon fabrikası kuruldu dedi. Türkiye'de de vagon fabrikalarının kuruluş tarihleri; ilk vagon fabrikası 1953 yılında, yolcu vagon fabrikası 1962 yılında kuruldu. Dolayısıyla bu da yanlış. Tek kuruş borç almadan bunların yaptığının dört katı demir yolu yapıldı. Bunlar dediği, herhalde bizi kastediyor, bizim, 'bunlar, onlar' diye milleti ayrıştırma gibi bir alışkanlığımız yok, asıl bu tarzda değerlendirmeyle maalesef bir yandan da milleti bunlar ve onlar diye bir anlayışı görüyoruz. Marmaray Japonların; Marmaray İstanbul'da yapılıyor, dünyanın en ileri mühendislik projesi, iki kıtayı denizin altından birbiriyle birleştiriyor. Japonlar ve Türkler ortak yapıyor, neden, çünkü 40 yıl vadeli, 10 yılı ödemesiz, 0.75 faizli kredi veriyor. Hibe gibi kredi 3 milyar dolar, böyle bir işte japonlar ortak olarak yer almayacak mı. Ankara-Konya yüzde 100 Türk firması ve rekor bir sürede bitirdi, neden Türk firması, çünkü onun parasını biz cepten veriyoruz. Ama cepten veriyoruz diye illa Türk firması olsun diye, gel sana pahalı pahalı yapalım demiyoruz yarışma yapıyoruz. Yılmaz Özdil, imtiyazla yarışmayı birbirine karıştırmış, imtiyaz hiçbir yarışma yapmadan çağırıp birine diyorsunuz ki şunu yap, Cumhuriyet dönemi öncesi öyleydi. İmtiyaz veriliyordu, şimdi ise imtiyaz yok yarışma var. İhale oluyor, hatta yerli firmaların teklifleri yabancılara göre yüzde 15 pahalı olsa bile yerli firmaları tercih ediyoruz, yerli firmaları koruyoruz. Onun için buradaki değerlendirmeler hem yanlış hem de insafsız."

Yazıdaki yanlışlar manzumesinin sürdüğünü söyleyen Bakan Yıldırım, "Yanlışlar manzumesi devam edip gidiyor, ben bütün bunları sıralayıp vaktinizi almak istemiyorum, hiçbir tarafı tutulacak bir şey değil. Onu da özetle dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir kimse her şeyi kendisini yapmıyor. Eğer kapalı bir toplum olsanız, mesela Kuzey Kore her halde böyle yapıyordur, herşeyi kendisi yapmaya çalışıyordur ama onlar da Ruslar'dan, Çinden destek alıyor. Bir uçak 30 bin parçadan oluşuyor, bu 30 bin parçayı Boing, Airbus alıyor, bunları teker teker montajını yapıp uçağı ortaya çıkarıyor. Ama o parçaların kimi Japonya'dan gidiyor, Türkiye'den giden parçalar var. Bir otomobilin bütün parçalarının aynı fabrikadan yapıldığını mı sanıyorsunuz. Böyle bir şey yok, yurt dışından da yurt içinden yan sanayiden de geliyor.

Yılmaz Özdil'in çalıştığı gazetenin de yabancı ortakları var. Gocunuyorsa gazeteyi bırakması gerekir. Özetle; sayın Özdil'in yazısı eksiklerle yanlışlarla dolu, düzeltilecek bir tarafı yok, amacım onu düzeltmek de değil, Türk milletimize vatandaşımıza kamuoyuna bu vesile ile gerçekleri bir kez daha anlatmak. Bu arkadaşın çalıştığı gazetenin ortağı da yabancı, Alman ortağı var, yönetim kurulunda Almanlar var, eğer bundan gocunuyorsa o gazeteyi derhal bıraksın. O matbaada kullanılan makinalar, elinizde tuttuğunuz kameralar, fotoğraf makinaları, bunlar yabancı değil mi arkadaşlar, bu ne mantık, bu ne haldir, anlamak mümkün değil. Dolayısıyla her şey yabancı deyip, efendim sadece trene bakan öküzler yerlidir demek, bu millete, bu milletin değerlerine en büyük hakarettir. Ben bu arkadaşımızın yaptıklarını milletimizin vicdanına, basiretine havale ediyorum. Daha fazla bir şey demiyorum." diye konuştu.

14.'sü düzenlenen Refahiye Bal ve Kültür Festivali'ne; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti İstanbul Milletvekili Sevim Savaşer, Milletvekili Muhammet Bilal Macit, CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.