Ümmet ayakta

Ümmet ayakta

AK Parti’nin tarihi seçim başarısı, uzun yıllar unutulmuş Müslümanları ayağa kaldırdı. Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Sancak ve Arnavutluk’taki Müslümanlar, AK Parti’nin seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanmasının ardından Türk bayraklarıyla sokaklara ç

AK Parti’nin , içte ve dışta bütün şer cephesinin kirli kampanyalarına karşı seçimi büyük bir zaferle kazanması, en çok, uzun yıllar unutulmuş olan ve AK Parti döneminde hatırlanan Balkanlar’daki Müslümanları sevindirdi.

SARAYBOSNA’DA ZAFER TURU

AK Parti’nin tarihi seçim başarısı, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk’ta coşkuyla kutlandı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Vijecnica Kütüphanesi önünde toplanan Türk vatandaşları ve Boşnaklar, AK Parti’nin seçim zaferini birlikte kutladı. Sonuçların açıklanmasının ardından araçlarıyla konvoy oluşturan grup, “AK Parti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu” ile ilgili sloganlar atıp tekbir getirdi.

ÜSKÜP’TE COŞKULU KUTLAMA

1 Kasım seçim sonuçları Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yüzlerce vatandaş tarafından coşkulu bir şekilde kutlandı. Tarihi Türk Çarşısı’nda toplanan Arnavutlar ve Türkler, şarkılar söyleyip, halaylar çekerek AK Parti’nin tek başına iktidarını sevinçle karşıladı. Kutlamalara telefonla bağlanan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, desteklerinden dolayı Makedonya halkına teşekkür ederek, “İstanbul’un, Konya’nın, Ankara’nın coşkusunun Üsküp’e yansıması bizi çok duygulandırdı. Üsküp bizim yüreğimizin, gönlümüzün şehridir” ifadesini kullandı. 

KOSOVA'DA SEVİNÇ

AK Parti’nin seçim zaferi, bir diğer Balkan ülkesi Kosova’da da kutlandı. Prizren şehrindeki Şadırvan Meydanı’nda toplanan yüzlerce vatandaş, araçlarıyla şehri turlayarak, AK Parti’nin zaferini coşkulu bir şekilde kutladı. Prizren Müftüsü Lütfi Balık, genel seçim sonuçlarının tüm Türkiye’ye ve dünyaya hayırlı olmasını belirterek, “Bu zafer sadece AK Parti’nin ve Türkiye’nin zaferi değil, tüm inananların zaferidir. Bu seçimin sonuçları, dostlarımızı sevindiren düşmanları üzen sonuçlar. Allah Türkiye’ye zeval vermesin, Türkiye’yi muzaffer kılsın” dedi.

SANCAK VE ARNAVUTLUK'TA KUTLAMA

AK Parti’nin seçim zaferi Sırbistan’ın güneyinde, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki bazı kentlerde de kutlandı. Demokratik Eylem Partisi (SDA) organizasyonunda, Novi Pazar, Tutin, Sjenica şehirlerinde yaşayan Boşnak kökenli vatandaşlarca kutlamalar düzenlendi. Öte yandan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da da kutlama düzenlendi. Tiran’da yaşayan Türk vatandaşları, başkent sokaklarında seçim zaferini kutladı.

TUNUS HALKI: TÜRKİYE'NİN BAŞARISINI KUTLUYORUZ

Tunus halkı, 1 Kasım Genel Seçimi’nde AK Parti’nin zaferini “beklenen bir sonuç” olarak yorumladı. Başkent Tunus’un en meşhur caddesi Habib Burgiba’daki halk, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

Tunus vatandaşı Muhtar Fircani, “Ben son yıllarda Türkiye’yi takip ediyorum. AK Parti’nin seçimleri kazanması bekleniyordu elbette. Çünkü tüm alanlarda büyük hizmetler sundu. Bu da partinin halk desteğini arttırmıştır” dedi. Esnaf Beşir bin Ömer, “Türkiye nereden nereye geldi. Türkiye’nin bu başarısını kutluyoruz. Bizler Tunus’un da Türkiye gibi olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZİMKİLER DE AK PARTİ VE ERDOĞAN’I ÖRNEK ALSIN”

Türkiye’deki seçimleri takip ettiklerini belirten Tunus’lu Şehrazad Abdullah, Tunus partilerinin de kendi menfaatlerini bir kenara bırakıp, ülkenin gelişmesi ve kalkınması noktasında AK Parti ve kurucusu Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek almasını istediklerini belirtti. Şehrazad, “Bu seçim sonuçları Türk halkının, teröre destek verdiğine dair suçlamaları yalanlamasıdır” ifadelerini kullandı. Bu seçim sonuçlarıyla AK Parti’nin yeni bir tecrübe yaşadığını söyleyen Eşref Verşani de “Şunun bilinmesi gerekir ki, değişimlerin yaşandığı bir dönemde Türk halkı en zor zamanda ve bölgede hâlâ bu demokratik yapısını koruyabiliyor” dedi. Bir restoran işletmecisi Türk vatandaşı Tevfik Bostancı ise, “Bu seçimlerin Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum. AK Parti’nin seçimin galibi olmasına çok sevindim. Umarım geleceğimiz ve Türkiye’nin geleceği çok güzel olur” şeklinde konuştu.

İLK TEBRİK MESAJI MAKEDONYA'DAN

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako ve Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, AK Parti’nin seçim zaferinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tebrik mesajı gönderdi. Çako mesajında, seçimin sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dileyerek, Türkiye’deki genel seçim sonuçlarının Makedonya’da da olumlu karşılandığını ifade etti. Makedonya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların seçim zaferini sokaklarda kutladığını aktaran Çako, yeni dönemde hükümete başarılar diledi. Seçim sonuçlarının başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyaya ve insanlığa huzur getirmesi temennisinde bulunan Çako, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere tüm Türkiye’yi tebrik ettiğini ifade etti. Öte yandan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Fejzic de seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Başbakan Davutoğlu’na gönderdiği tebrik mesajında, “Bizi de son derece mutlu eden seçim sonuçlarından dolayı sizleri yürekten kutluyorum. Türkiye’nin başarısı hem İslam dünyasının, hem de tüm insanlığın başarısıdır” dedi.

MEŞAL'DEN ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NA TEBRİK

Hamas Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, seçim sonuçlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu tebrik etti. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Meşal’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nu arayarak, Türkiye’deki demokrasi şöleni nedeniyle tebriklerini ilettiği” belirtildi. Meşal’in görüşmede Türkiye’de ilerlemenin, güvenliğin ve istikrarın artması, Türk halkına, Filistin davası başta olmak üzere ümmetin davalarına hayır getirmesi temennilerinde bulunduğu kaydedildi.

AVRUPA KONSEYİ DE DAVUTOĞLU'NU KUTLADI

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, AK Parti’nin, önceki gün “güçlü katılımla” gerçekleşen genel seçimdeki başarısından dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu tebrik ettiğini açıkladı. Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada, Jagland’ın 1 Kasım seçimine ilişkin mesajına yer verildi. Jagland mesajında, “Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu AK Parti’nin dün güçlü katılımla gerçekleşen seçimde elde ettiği sonuçtan dolayı kutladım. Yeni hükümet kurulduğunda Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunları çözmek için çaba sarf edeceğine ve kendisine oy vermeyenleri de kucaklayan bir toplum inşa edeceğine inanıyorum” ifadesini kullandı. Açıklamada, Avrupa Konseyi’nin önemsediği, 2 milyon sığınmacının yerleştirilmesi ve ifade özgürlüğü alanında reform yapılması gibi konularda Türkiye ile diyalog ve işbirliğinin sürdürüleceği de belirtildi.

BAŞBAKANA TEBRİK YAĞIYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşit Dostum, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Hicran Kazancı ve Yunanistan Göç İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas, 1 Kasım Genel Seçimleri’nde AK Parti’nin kazandığı zafer nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu tebrik etti.

SMDK VE MÜSLÜMAN KARDEŞLER DE TEBRİK ETTİ

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca da, yayımladığı mesajda, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu seçim zaferinden dolayı kutlayarak “Türkiye ve İslam dünyasına istikrar ve refah getirmesini temenni ederim” ifadesine yer verdi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) Suriye’deki kolu ise sosyal medya üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti’yi ve Türk halkını seçimde gösterdiği demokratik mücadele için kutladığını bildirdi. İhvan ayrıca Türkiye’ye Suriye halkının yanında olduğu için teşekkürlerini iletti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.