Suriye'de bayramı zehir ettiler

Suriye'de bayramı zehir ettiler

Bugün gazetesinin haberine göre bayramda Suriye'de yaşanan gelişmeler.

BM HEYETİNİN GÖREVİ SONA ERDİ

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki gözlemci heyetinin misyonu, dün gece yarısı resmen sona erdi. Ülkede artan şiddet yüzünden çalışmaları engellenen BM Suriye Gözlem Misyonu'nun yaklaşık 4 aylık görevi resmen sona erdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz nisan ayında aldığı bir kararla kurulan yaklaşık 300 kişilik heyet, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Temsilcisi Kofi Annan'ın şiddetin sona ermesini amaçlayan 6 maddelik planı çerçevesinde Suriye'de konuşlandırılmıştı. Suriye'de artan şiddet sebebiyle sayısı düşürülen heyetin ülkedeki son üyeleri de önceki gün Suriye'den ayrılmaya başlamıştı.

Heyetin Başkanı General Babacar Gaye, Suriye'nin başkenti Şam'da önceki gün yaptığı açıklamada, hem Suriye ordusunu hem de muhalifleri sivilleri korumamakla suçladı. Tarafların uluslararası savaş hukuku çerçevesinde sivilleri koruma yükümlülüğü bulunduğunu belirten Gaye, bu yükümlülüklerin yerine getirilmediğini söyledi.

BM, gözlemcilerin çekilmesinden sonra Şam'da arabuluculuk çabalarını destekleyecek küçük bir irtibat bürosu bırakacak. Yetkililer, irtibat bürosunda siyasi, insani ve askeri uzmanlardan oluşan 20 ila 30 kişinin görev yapacağını belirtiyor.

BAYRAM GECESİ BOMBA YAĞDIRDILAR

Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Esed rejiminin Ramazan Bayramının ilk gecesinde Dera kentine bağlı el-Hirak kasabasına helikopterler, tank ve toplarla saldırı düzenlediğini bildirdi.

Gece boyunca süren saldırılarda 40 kişinin öldüğünü yüzlerce kişinin de yaralandığını açıklayan SUK, aralarında 80 yaşında bir yaşlının da bulunduğu bazı ölülerin sokak ortasında infaz edildiği ve elleri bağlı halde bulunduğunu kaydetti.

Suriye ordusunun, 3 aydır sürdürdüğü kuşatmanın ardından halkın her türlü gıda ve ilaç yardımlarını engellediğini, bunun ardından gerçekleştirdiği saldırılarda yerleşim alanlarını hedef aldığına dikkati çekti.

Ulusal Konsey, Suriye ordusunun saldırıda Ulusal Hastahane'yi ve çalışanlarını hedef aldığını da belirterek, el-Hirak'ta insanlık dramı yaşandığını duyurdu.

SURİYE BÜYÜKELÇİSİNE NOTA

Ürdün Hükümeti, Suriye'nin Amman Büyükelçisi'ne protesto notası verildiğini bildirdi.

Ürdün Enformasyon Bakanı Semih el-Muayite, resmi haber ajansı Petra'da yer alan açıklamasında, notanın Suriye'den atılan 4 roketin sınırlarındaki Turra bölgesine isabet etmesi ve büyük paniğe neden olan olayda bir kız çocuğunun yaralanması gerekçesiyle verildiğini kaydetti.

Hastane kaynakları, şarapnel isabeti sonucu hafif yaralanan 4 yaşındaki kızın, taburcu edildiğini belirtti.

Muayite, 'kabul edilemez' diye nitelendirdiği olayın bir daha tekrarlanmaması konusunda gereken önlemlerin alınacağını vurguladı.

Öte yandan Ürdün sınırındaki yaklaşık 50 bin sığınmacıya yardım faaliyeti yürüten Kitap ve Sünnet Vakfı Başkanı Zayid Hamamd, Suriye'den Ürdün topraklarına atılan mermiler sonucu yaralananlar olduğunu söyledi.

Resmi istatistiklere göre, Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Ürdün'e sığınan Suriyelilerin sayısı 150 bine ulaştı. Ürdün'e geçmeye çalışan sığınmacılar, sık sık rejime bağlı güçlerin saldırılarına maruz kalıyor.

AA
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.