Ürdünlü emekli asker, yıpranmış Mushafları onarıp Afrika'ya gönderiyor

Ürdünlü emekli asker, yıpranmış Mushafları onarıp Afrika'ya gönderiyor

Muhammed el-Ayasıra:- "Tek istediğim, Kur'an-ı Kerim'e hizmet etmek. Ona gereken saygıyı göstermeyenlere de 'Kur'an'ı yüceltmek için kendini adayan insanlar olduğu' mesajını vermek istiyorum"

CERAŞ (AA) - LEYS EL-CUNEYDİ - Ürdünlü emekli asker, yarım asırdan uzun süredir, eskimiş Mushafları yenileyerek Afrika ülkelerine gönderiyor.

Ürdün’ün kuzey batısında bulunan Ceraş kentindeki küçük işyerinde ciltçilik yapan 75 yaşındaki Muhammed el-Ayasıra, 1970 yılında askerlik mesleğini sürdürürken başladığı mücellitlik hikayesini AA muhabirine anlattı.

İlkokul 7. sınıfa kadar verilen eğitim dışında herhangi bir dini eğitim almadığını, 1966 yılında orduda göreve başladığını, emekliliğine kadar da hem görevni yaptığını hem de eskimiş Kur'an-ı Kerimleri onarmaya başladığını aktaran Ayasıra, Kur’an-ı Kerim’e duyduğu saygının kendisini ciltçiliğe yönelttiğini söyledi.

Bu işe başlama konusunda "içindeki ilk kıvılcımı ateşleyen" olaydan da söz eden Ayasıra, 1970 yılında üzerinde Arapça yazıların olduğu bir kağıdı yerde kirlenmiş gördüğünü ve Kur'an-ı Kerim'in dili Arapçaya duyduğu saygı nedeniyle, bu durumdan çok rahatsız olduğunu vurguladı.

O günden sonra yıpranmış kitap ve Kur’an-ı Kerimleri onarmaya karar verdiğini aktaran Ayasıra, böylece 53 yıldır devam ettiği bu mesleğe başladığını dile getirdi.

- Ömrünün çoğunu eskimiş Mushafları yenilemekle geçirdi

Mushaf ciltleme ve yenileme işinde ailesinin de kendisini desteklediğini aktaran Ayasıra, "Ülkenin dört bir yanından hasar görmüş Kur’an-ı Kerimleri toplamaya başladım. 150 raflık bir kütüphane oluşturdum." dedi.

Ömrünün çoğunu Kur’an-ı Kerim ciltlemekle geçiren Ürdünlü, mesleğini severek yaptığını ve ilerleyen yaşına rağmen günde ortalama 12 saat çalıştığını anlattı. Ayasıra, "Günlük 12, haftalık olarak yaklaşık 100 saat çalışıyorum; sıkılmadan, yorulmadan." ifadelerini kullandı.

Onardığı kitapları, okumayı sevenlere hediye ettiğini söyleyen Ayasıra, Kur’an-ı Kerimleri ise hayır kurumları vasıtasıyla Afrika ülkelerine gönderdiğini ve bugüne kadar yaklaşık 21 bin Kur’an-ı Kerim’i ücretsiz bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını kaydetti.

Her kitabın onarılmadığını aktaran Ayasıra, "Onarımı mümkün olmayan kitapları, özellikle Kur’an-ı Kerimleri, dini kurallar çerçevesinde yok ediyorum. 6 bin kitaplık bir yakım evim var. Yakım işleminden sonra külleri, temiz, insanların basamayacağı bir yere gömüyorum." diye konuştu.

Şimdiye kadar yaklaşık 200 bin Mushaf'ı yenileyerek dağıttığını belirten Ayasıra, halihazırda da Güney Afrika'ya göndermek üzere 10 bin civarında Kur'an-ı Kerimi yenileme çalışması yaptığını dile getirdi.

- "Şehir şehir dolaşıyorum"

Eski kitap ve Mushafları toplama hikayesini de anlatan Ayasıra, "Aracımla şehir şehir dolaşıyordum. Çöp konteynerleri ve sokak köşelerinde ya da belirli kişi ve kuruluşlarla temas yoluyla eski kitap ve Mushaflara ulaşıyordum." dedi.

Mushafları yenileme çalışması için önce elindeki Kur'an-ı Kerim'i genel olarak incelediğini, sonra içindeki kağıtları kontrol ederek eksik olup olmadığını tespit ettiğini aktaran Ayasıra, bu aşamada bazen çocuklarından bazen de arkadaşlarından yardım istediğini kaydetti.

Mushafları yenileme çalışmalarından hiçbir surette ücret almadığını ifade eden Ürdünlü Mücellit, "Tek istediğim, Kur'an-ı Kerim'e hizmet etmek. Ona gereken saygıyı göstermeyenlere de 'Kur'an'ı yüceltmek için kendini adayan insanlar olduğu' mesajını vermek istiyorum." şeklinde konuştu.

Son dönemde bazı Avrupa ülkelerinde Kur'an-ı Kerim'in yakılması olaylarına da tepki gösteren Ayasıra, Kur'an-ı Kerim'i yakanların yaptığının terör eylemi olduğunu ve fitne çıkarmak istediklerini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.