Üskül'den Berfo nineye sevindirici haber

Üskül'den Berfo nineye sevindirici haber

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, 1980 yılında Ardahan'da gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ı, ziyaret etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Cumartesi Annesi" 103 yaşındaki Berfo Kırbayır'ı ziyaret etti.

Üskül, "Dileğimiz, bu konuda bilgi sahibi olan insanların ellerini vicdanlarına koyarak bir an önce bize bilgi iletmesi. Mutlaka Cemil Kırbayır'a ne olduğunu bilen birkaç kişi var bu ülkede" dedi.

Üskül, 1980 yılında Ardahan'ın Göle ilçesinde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadığı öne sürülen Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ı, Ataşehir İçerenköy'deki evinde ziyaret etti. Gözü yaşlı bir biçimde çalışmalar hakkında bilgi alan Berfo Kırbayır, "Eğer benim çocuğum ölmüşse bana verin. Gözüm görüyor. Ne yapacağım. Bir koyun ki kuzusunu kaybettiğinde dağlara, taşlara düşer.  Nerde göreceğim" dedi.

Yaptıkları çalışmalar hakkında Berfo Kırbayır'ı bilgilendiren Üskül ise artık aradan 30 yıl bile geçse bu işin peşine düşüldüğünü söyleyerek, "Gereken her şey yapılıyor. Aranıyor. İnşallah bir sonuca ulaşacağız. Ama kimsenin yanında kar kalmayacağını herkes bilsin. Bu tür olaylar olduğunda bunlar takip edilecek. O zaman araştırılmamış. Soruşturma bile açılmamış. Savcılık Kars'ta çok iyi çalışıyor. Bizimle de irtibat halinde. Biz elde ettiğimiz bilgileri kendisine veriyoruz, o da veriyor. Başsavcı dosyayı bizzat kendisi inceliyor" diye konuştu.

Üskül, Berfo Kırbayır'ın nasıl sabırsızlıkla kendilerinden bir haber beklediğini çok iyi bildiğini ifade ederek, "Bizde yaptıklarımızı çok ayrıntılı olarak anlatamıyoruz. Buraya kadar geldim ki hiç olmazsa bu açıdan içi rahat olsun. Her yönüyle konuyu araştırıyoruz. Her türlü bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz. Bir yandan Kars Cumhuriyet çalışmalarını yürüyor.

Bütün kamu kurumları, ilgili kurumlar bizim taleplerimize anında cevap veriyorlar. Çok hızlı bir çalışma temposu içindeyiz. Çünkü zamanımızda çok fazla değil. Önümüzdeki bir ay içinde mutlaka şu ya da bu biçimde bir sonuca ulaşmaya çalışacağız. Bu konuda kendisine bilgi verdim. Rahatlasın istedim. Tedirginliğini, sabırsızlığını, acılarını biliyorum. Ümit ediyorum ki kendisine en kısa zamanda iyi haberler getireceğim" şeklinde konuştu.

"Hiç olmazsa cenazesini bana versinler" diyen Berfo Kırbayır da, "Ben öldükten sonra ne yapacağım. Onların da anneleri var. Anneler yanar. Cemil gelecek diye geziyorum. Acele etsinler. Nerde gördüler, nasıl gördüler, hangi izde gördüler söylesinler. Ben anneyim, eğer öldüyse cenazesini görmek istiyorum" dedi.

Üskül son olarak, Cemil Kırbayır'a ilişkin bilgi sahibi olan insanların ellerini vicdanlarına koyarak bir an önce kendilerine bilgi iletmelerini isteyerek, "Mutlaka Cemil Kırbayır'a ne olduğunu bilen birkaç kişi var bu ülkede. Vicdan sahibi insanları arıyoruz, onlardan bilgi istiyoruz" diye konuştu.

 

Etiketler :