Ustalık kabinesi rotası belirleniyor

Ustalık kabinesi rotası belirleniyor

Bugün Köşk'e istifasını sunacak olan Başbakan Erdoğan'ın önünde 4 gündem maddesi var: Seçim analizi, Yeni kabine, Yeni anayasa, Orta vadeli yeni ekonomik program

Türk siyasi tarihinde oylarını sürekli artırarak üst üste 3'üncü seçim zaferini kazanan ilk lider olan Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk iş olarak ustalık döneminin rotasını çiziyor. Belirlenen 4 gündem maddesine göre öncelikli olarak seçimin analizi yapılacak. Erdoğan, parti kurmaylarından il il seçim sonuçlarını değerlendirmesini ve "nerede ve neden güç kaybettik, neden kazandık?" sorularına yanıt bulmasını istedi ve "raporu 15 gün içinde önümde görmek istiyorum" dedi.

İLK DEĞERLENDİRME
Başbakan Erdoğan, seçimden hemen sonra dün ilk iş olarak kurmay kadrosuyla birlikte seçim sonuçlarını analiz etti. Öğle saatlerinde Genel Merkez'e gelen Erdoğan'a ilk rapor sunuldu. Buna göre 2002'den bu yana girdiği seçimlerde Mersin'de kazanamayan AK Parti, ilk kez 12 Haziran'da başarı sağladı. Parlamentoya 11 milletvekili gönderen Mersin'de AK Parti 4 milletvekili çıkarırken, yüzde 32.20'yle ipi göğüsleyen parti oldu. Mersin'de ikinci olan CHP yüzde 31.39'la 4, MHP ise yüzde 23.25'le 2 milletvekili çıkardı. Mersin Meclis'e bağımsız aday Ertuğrul Kürkçü'yü de gönderdi.

2007'de AK Parti'nin yüzde 71.05 oy oranıyla rekor kırdığı Bingöl birinciliği son seçimde Konya'ya kaptırdı. Konya'yı, Kahramanmaraş ve Erzurum izledi. Başbakanın memleketi olan Rize ise geçen seçimlerde sadece yüzde 53 oy verirken bu seçimde hemşerilerine yüzde 69.09 oranında oy vererek 4'üncü sıraya yükseldi. Son seçimde birinci olan Bingöl ise bu seçimlerde yüzde 67.05 ile 7'inci sıraya geriledi. Başbakan bugün de saat 11.00'de 60'ıncı hükümetin son Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirecek ve bir veda konuşması yapacak. Başbakan saat 16.00'da ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e istifasını sunacak. Erdoğan'ın kesin seçim sonuçlarının açıklanacağı haftabaşına kadar eşi, çocukları ve torunları ile birlikte tatil yapması, bu sırada da ustalık dönemi olarak nitelendirdiği 61'inci hükümetin çatısını oluşturması bekleniyor. Bu kapsamda yeni kabinede görev alacak 20 bakanla birlikte çalışacak ve bakan yardımcıları üzerinde ön değerlendirme yapacak.

  YENİ ANAYASA
Erdoğan'ın geleneksel hale gelen seçim gecesi "balkon" konuşmasında "Anayasayı birlikte yapacağız, muhalefete gideceğiz" sözleri de ustalık döneminin bir diğer gündem maddesi olacak. Bu amaçla AK Parti'nin hukukçu kurmayları arasında bulunan Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, Burhan Kuzu ve Ahmet İyimaya'nın yanı sıra ilk kez Meclis'e giren yeni isimlerin de aralarında bulunacağı bir komisyon oluşturulacak. Bu ekip eylül ayına kadar yeni anayasaya katkı sağlayacak siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşme zeminini olgunlaştıracak. 61'inci hükümet yaz döneminde bir yandan 2012 yılı bütçesini hazırlarken diğer yandan da 3 yıllık orta vadeli ekonomik programı güncelleyecek. Bu çerçevede özellikle cari açığı azaltıcı önlemler ele alınacak. Aynı zamanda vergi ve sigorta borçlarının yeniden yapılandırılmasından sonra tahsil edilen gelirlerin kanalize edileceği yatırım alanları belirlenecek. Seçim sürecinde "teamül gereği ilk olarak Azerbaycan ya da Kıbrıs'a gideceğim" diyen Erdoğan'ın bu çerçevede ilk gezisini de Azerbaycan'a yapacağı öğrenildi. Ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bir ziyarette bulunması beklenen Erdoğan, rotayı Avrupa Birliği Bakanlığı kurarak ilişkilere hız vermek istediği Brüksel'e çevirecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.