İlk yerli araç fiyatıyla şaşırtacak

İlk yerli araç fiyatıyla şaşırtacak

Türkiye'nin ilk yerli otomobili olma iddiasıyla yılsonunda üretimine başlanacak Uveyk'in fiyatı?

Otomotiv ve tasarım sektöründe 20 yılı aşkın süredir hizmet veren Cadem, ilk yerli ticari araç markası olan Turcoto için yıl sonunda düğmeye basacak.

Türkiye'nin ilk yerli otomobili olma iddiasıyla yılsonunda üretimine başlanacak Turcoto Uveyk'in fiyatı 15 bin lirayı geçmeyecek. Araca talebin artması halinde fiyat 10 liraya kadar çekilecek

Şehircilik anlayışının değiştiğini artık daha küçük ve talebi karşılayacak araçlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Cadem ve Turcoto Başkanı Ali Serdar Emre, 60 kişilik tasarım ekibiyle Uveyk'i, ilk ürünleri olarak pazara süreceklerini belirtti.

TÜBİTAK destekli

2010'dan itibaren TÜBİTAK desteği ile tasarlanan Uveyk, üretim çalışmalarına KOSGEB desteği ile devam ediyor. Emre, en geç 2012 başlarında üretime başlanıp piyasaya sunulacağını söyledi. "Bursa'daki fabrikamızda senede 2 bin adet üretim yapılabilir. Şu an ki düşüncemiz senede 10-15 binlik talep olacaktır" diyen Emre, fiyatın 15 bin liranın altında olacağını söyledi. Emre, yılda 30-40 bin araç satmaları halinde fiyatın 10 binin altına kadar ineceğini belirtti.

1 tonluk kapasite

Uveyk'in bağımsız süspansiyonuyla etkili bir yol tutuş sergilediğini söyleyen Serdar, 1000 kilograma kadar yük taşıma kapasitesinin olduğunu vurguladı. Emre, "719 cc'lik motoruyla 20 beygirlik güç üreten 3 silindirli dizel motor, 100 kilometrede 3.5 litre yakıt tüketiyor" dedi. Serdar sözlerini şöyle tamamladı, "75 kilometre hız yapabilen araç 40 litrelik yakıt deposuyla 1000 kilometre yapabiliyor. 3.7 metre uzunluğundaki aracımızın genişliği 1,27 metre."

15 milyon liralık yatırım

Turcoto adına 5 milyon liralık tasarım yatırımı yaptıklarını belirten Emre, bu alanda ilk tasarım yatırımlarını yaptıklarını söyledi. 2 bin araç kapasitelik montaj yeri içinde 10 milyon liralık yatırım yaptıklarını ifade eden Emre, toplamda 15 milyon liralık bir yatırımdan bahsetti.

Tramvay da yapıyoruz

İlk defa Karsan J9'un iç ve dış olarak yerli tasarımlarını yaptıklarını söyleyen Emre, "Fren donanımından tutunda transmisyon, motor, silindir tasarımları yapıyoruz. Anadolu'ya tarım araçları yaptık, demiryolunda da varız. Metro ve tramvaylarda yerli 100 yenilemeleri ile birlikte 23 metrelik 2 adet tramvay yaptık. Dış tasarımları bitti, iç tasarımından sonra 2013'te hizmet vermeye başlayacak" dedi.

14 kişilik elektrikli üretti

Turcoto'nun elektrikli modeli olan Truva ile şu anda 14+1 yolcu kapasitesinin olduğunu belirten Emre, 8 kişilik ve 4 kişilik modellerinin de talep edildiğini söyledi. "Ürettiğimiz ve tasarladığımız modeller ile cari açığı önlemede katkıda bulunuyoruz" diyen Emre, yerli tasarımlı ilk araç olma özelliği taşıdığını kaydetti. Emre, "Devletin bizi yüzde 4'lük vergi sınıfına sokması bizi ayrıca mutlu etti" dedi.

BUGÜN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.