Uygurlardan Haber Alınamıyor

Uygurlardan Haber Alınamıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kamboçya’dan Çin’e iade edilen Uygurlardan haber alınamadığını bildirdi.

Örgütün yetkilisi Sophie Richardson, Kamboçya tarafından Çin’e geri gönderilen Uygurlu sığınmacıların kayıplara karıştığını belirterek, “nerede olduklarıyla ilgili bilgi, haklarında herhangi bir yasal suçlama olup olmadığıyla ilgili ihbarname, işkence ya da kötü muamele görmedikleri yönünde garanti bulunmadığını” söyledi.

Richardson, Çin’in, söz konusu Uygurların nerede olduğunun hesabını vermek ve BM yetkilileriyle ailelerin bu kişileri görmesine izin vermek zorunda olduğunu kaydederek, “Aile üyelerinin, sevdiklerine ne olduğunu bilmeye hakkı var” dedi.

Sophie Richardson, Çin hükümetinin, ülkelerine geri gönderilen kişilere insanca davranması, adil bir şekilde yargılanmalarını sağlaması, uluslararası hukukla korunan konuşma ve eylemlerinden ötürü zulm etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde geçen yıl temmuz ayında yaşanan olaylar nedeniyle Kamboçya’ya kaçan Uygurlardan 20’si, geçen aralık ayında BM' nin muhalefetine rağmen Çin’e gönderilen bir uçağa bindirilmişti.

Etiketler :