Uyku Apnesi Felç'e neden oluyor

Uyku Apnesi Felç'e neden oluyor

Uyku Apnesi yani solunum durması çok ciddi hastalıklara neden olabiliyor. İsveçte yapılan bir araştırmada solunum yetmezliğinin felç'e neden olduğu tespit edildi.

Atila Altuntaş/Stockholm

İsveç'te yapılan bir araştırmada, felçli hastaların yarısının ''Uyku Apnesi'' sonucunda felç geçirdikleri tespit edildi. Umeå Üniversitesinde 264 felçli hasta üzerinde yapılan incelemede, 132 kişinin uyku sırasında aşırı horlama ve Uyku Apnesi'ne bağlı olarak, beyne düzenli oksijen gitmemsinden dolayı felç geçirdikleri belirtildi.

Umeå Üniversitende görev yapan,Doç. Dr Karl Franklin, sık, sık horlayan insanların uyku sırasında, sırt üstü yatmamalarını, bunun yerine sağa, veya sola dönerek yatmalarını tavsiye etti. Buna neden olarak ta; sırt üstü uyuyanın dilinin boğazına kaçabileceği, bununda kalp krizi yada felçe neden olabileğını ifade etti.

Karolinska Araştırma hastanesi Profesörlerinden biri olan Mai-Lis Hellénius ''Kalp damar hastaları içinde horlama ve'' Uyku Apnesi'' ölümcül olabilir'' dedi.'' Bu tür hastaların horlamaya ve '' Uyku Apnesi'' ne neden olan aşırı kilonun yanı sıra, alkol, sigara, kafein içeren maddelerden de uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi. 

UYKU APNESİ NEDİR
Uyku apnesi (sadece apne olarak da bilinir), uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 10 saniye süreyle normal değerinin %20’sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.






Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :