Uzmanlar: Elmadaki kara leke doğru

Uzmanlar: Elmadaki kara leke doğru

Türkiye'de en fazla elma üretiminin gerçekleştiği Isparta ve çevresinde yoğun olarak görülen kara leke hastalığına bilim adamlarından çözüm önerisi geldi. Eğridir Ziraat Odası Başkanlığı'nda 'Bilim Adamlarıyla Elmada Kara Lekeye Çözüm' konulu to

Türkiye'de en fazla elma üretiminin gerçekleştiği Isparta ve çevresinde yoğun olarak görülen kara leke hastalığına bilim adamlarından çözüm önerisi geldi.
Eğridir Ziraat Odası Başkanlığı'nda 'Bilim Adamlarıyla Elmada Kara Lekeye Çözüm' konulu toplantıda üreticilerin bu sıkıntısına çözüm arandı. Toplantıda ilk olarak kara leke hastalığı ile ilgili çiftçi eğitim seminerleri düzenlenmesi, kara lekeye karşı ilk ilaçlama tarihinin iyi belirlenmesi, Isparta'da bulunan erken uyarı sisteminin revizyon edilmesi ve kara leke ile mücadelede birlikte hareket edilmesi gerektiği kararlaştırıldı.
Elmada kara lekenin önemine değinen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman, elma üretimi yapan çiftçilerin 1970'li yılların mantığı ile ilaçlama yaptığına değinerek, "40 yılı aşkın süredir bu mantıkla kara leke ile mücadele veriyor. Çiftçilerimizi guruplar halinde eğitime alarak günümüzün teknoloji ve bilimi ile kara lekeye karşı mücadele edeceğiz." diye konuştu.
Mevsime bağlı olarak elmada kara leke gibi çeşitli hastalıkların görülebildiğini söyleyen Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü Enver Murat Dolunay, "Elmada sulama ve ilaçlamaya dikkat edilmediği durumlarda çeşitli hastalıklar görülebiliyor. Uygun sulama ve ilaçlama yapıldığında bu türlü hastalıklar daha az görülebilir." dedi.
Dünya elma üretiminde Türkiye'nin 3. sırada yer aldığını belirten Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Suat Kaymak, Isparta'nın yılda 500 bin ton elma üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer aldığını, Eğirdir'in ise elma üretiminin en yoğun yapıldığı yerlerden olduğunu hatırlattı.
Elmada ilk ilaçlamanın önemini vurgulayan Suat Kaymak, şunları söyledi: "Kara leke ile mücadelede elma ağacı yağmur yağmadan önce ilaçlanmalıdır. Bu yapılamıyorsa yağmur yağışının sona ermesinin ardından 8 saat içerisinde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama bu dönem haricinde gerçekleşirse kara leke sporları harekete geçer."
Çiftçilere zaman içerisinde çeşitli organizasyonlar ile eğitim verdiklerini belirten İlçe Tarım Müdürü Uğur Turgut da alışkanlıkları bırakmanın zor olduğunu, bu konuda tarım sektörünün diğerlerine göre daha dirençli olduğunu ve kara leke ile birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Eğirdir'in elma üretimi konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral de elmanın fidanından sulamasına, gübrelemesinden ilaçlamasına ve hasat sonrası depolanmasına varıncaya kadar incelenmesini önerdi.
Eğirdir Altıngöl Günaylar Restoran'da düzenlenen programa SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Zekeriya Akman, Bitki Koruma Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Söğüt, Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Evrim Arıcı, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü Enver Murat Dolunay, İlçe Tarım Müdürü Uğur Turgut, Kaymakam Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.