Ve 'Çılgın Proje'de ihale günü geldi

Ve 'Çılgın Proje'de ihale günü geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıkladığı 'çılgın proje' Kanal İstanbul için harekete geçiliyor. Projenin 2 ay içinde ihaleye çıkması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıkladığı ve "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul start veriliyor. Hükümetin 2 ay içinde Kanal İstanbul için ihaleye çıkması bekleniyor.

KARADENİZ İLE MARMARA'YI BAĞLAYACAK

2011'deki seçimler sırasında bir dizi mega projeyi kamuoyuna duyuran Erdoğan, Başbakan olduğu o dönemde bütün dünyanın dikkatini çeken önemli bir projeyi açıklamıştı. "Çılgın proje" olarak bilinen ve Karadeniz ile Marmara'yı birbirine bağlayacak bir kanal projesinden oluşan bu çalışma, Türkiye'nin dünyadaki prestijini daha da artırmayı hedefliyordu.

ERDOĞAN SIK SIK VURGULAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'den bugüne kadar zaman zaman gündeme gelen projenin hayata geçeceğini her defasında ısrarla vurgulamış, fakat bir türlü adım atılmamıştı. Kanalın taslak çalışmaları gizliden gizliye yürütülürken, 45 kilometre uzunluğunda olması planlanan proje ile gemi trafiği de rahatlatması hedefleniyor. 2023 hedefleri arasında hayata geçirilecek proje, Türkiye'nin aynı zamanda tonaj başına gemilerden para alınması durumunda ciddi gelir getirici bir çalışma olacak.

YENİ ŞEHİR KURULACAK

Projenin netleşen detaylarına göre, Kanal İstanbul'un her iki yakasına da yeni bir şehir kurulacak. Toplamda 500 bin kişinin yaşaması planlanan bu şehirde, evler 6 kattan fazla olmayacak. Kanal üzerine 6 köprü kurulmasının da gündemde olduğu belirtilirken, projenin 20 milyar doları aşan bir maliyetle hayata geçirilmesi bekleniyor.

KAZMA SEÇİM SONRASINDA

Sabah'ın haberine göre, Türkiye'nin 2023 vizyonu yansıtan projelerden olan Kanal İstanbul'da ilk kazmanın 2015'te vurulması bekleniyor. Projeye hazirandaki seçimlerden sonra kazma vurulmasını planlayan hükümet, 2 ay içinde ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.

 

YAP, İŞLET, DEVRET MODELİ

Kendi kendini finanse edebilecek Kanal İstanbul'un, devlete sıfır maliyetle yani yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanıyor. İhale duyurusuyla birlikte, projenin detaylarının netleşmesi ve müteahhitlik sektörünün hareketlenmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.