Ve 'TURKUAZ' denize indi

Ve 'TURKUAZ' denize indi

Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde, tasarımı ve yapımı Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen MTA TURKUAZ, denize indirildi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sismik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın üretilmesinin çok hayırlı bir iş olduğunu belirterek, "Bu, Türkiye'de üretilmemiş, bütün malzemeleriyle işçiliğiyle tüm emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok da fazlasını belki yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın imkanlarından faydalanmış olacaktık. Türkiye'de bunu üretmekle fevkalade güzel, hayırlı bir iş yaptığımızın da bilinmesini isterim" dedi.

Arınç, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde Maden Tetkik Arama (MTA) için üretilen yerli sismik araştırma gemisi "TURKUAZ"ın denize indirilme töreninde yaptığı konuşmada, tersaneler bölgesine ilk defa geldiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını ileten Arınç, "Böyle bir açılış töreninde bulunmayı çok istedi. Ancak Ankara'daki hızlı trafiği, yoğun çalışmayı hepiniz takip ediyorsunuz. Bir taraftan hükümetimizin gerçekten çevremizdeki, bölgemizdeki gelişen olaylarla, bir taraftan da yaklaşan seçimle ilgili yoğun çalışma trafiğini hepiniz takip ediyorsunuz" diye konuştu.

"Sismik araştırma gemisi" sözlerinin özellikle son yıllarda çok daha fazla duyulduğunu belirten Arınç, "Piri Reis'ten başlayarak en sonda iyi bir donanıma sahip olan Barbaros Hayrettin, yurtdışından satın alınan bu geminin de Doğu Akdeniz'de Kıbrıs çevresinde faaliyet gösterdiğini hepiniz biliyorsunuz" dedi.

 

Bugünün, özel girişimciliğin, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın MTA ile el ele vererek başardığı bir hikaye ve destan olduğunu ifade eden Arınç, dünyadaki bu tür araştırma gemilerindeki teknolojik donanım, çağdaş tüm aygıtların gemide bulunduğunu kaydetti.

'FEVKALADE GÜZEL VE HAYIRLI BİR İŞ'

Eserin Türk mühendislerin, Türk işçi ve ustalarının önemli bir projeyi başarma konusundaki iddialarını ortaya koyduğunu vurgulayan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Savunma sanayimiz destek vermek suretiyle takriben 300 milyona yakın bir masrafı gerektiren bu gemiyle artık Türkiye'de bu ve benzeri gemiler de artık rahatlıkla üretilebilir. Savunma sanayinin desteklediği bütün projeler, Türkiye'de yapılabilir. Türk düşüncesi, fikri, kapasitesi, projesi, uygulaması Türkiye'de mümkün olabilir. Bu örnek sadece Türkiye'nin ihtiyaçları için değil, belki de tüm dünyaya hizmet verebilecek bir noktaya gelmiştir."

Sismik geminin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Arınç, geminin 86 metre boyu, 23 metre genişliği ve büyüklüğünün yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuvar imkanlarının bulunduğunu anlattı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Cari açığın giderilmesine yönelik bir çaba olarak da görülebilir. Çünkü bu, Türkiye'de üretilmemiş, bütün malzemeleriyle işçiliğiyle tüm emeğiyle Türkiye'de yapılmamış olsaydı, biz bunun çok da fazlasını belki yurtdışından almak suretiyle bütçemizden karşılamış olacaktık veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın imkanlarından faydalanmış olacaktık. Türkiye'de bunu üretmekle fevkalade güzel, hayırlı bir iş yaptığımızın da bilinmesini isterim" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.