Vurun azınlıklara

Vurun azınlıklara

Avrupa’dan Okyanusya’ya tüm dünya, azınlıklara karşı artan tahammülsüzlükle çalkalanıyor. Bu hoşgörüsüzlük yer yer şiddet olaylarına dönüşürken, son günlerin en ciddi krizi, “yerli” İtalyanların siyah göçmenlere saldırmasıyla patlak verdi.

İTALYA, Siyahlara ateş açtılar

İtalya’nın güneyindeki Rosarno’da göçmenlere havalı tüfekle ateş açılıp iki kişinin yaralanması üzerine olaylar patlak verdi. Yerli İtalyanla, isyan çıkaran Afrikalı işçilere demir sopalarla saldırdı. İkisi ağır onlarca kişinin yaralanması üzerine polis 320 göçmeni bölgeden tahliye etti. 100 göçmen ise kendi çabalarıyla kaçtı. Göçmen karşıtı Kuzey Birliği Partisi’ne mensup İçişleri Bakanı Roberto Maroni, “Gerginlik, el altından süren göçe aşırı tolerans gösterilmesinin eseridir” dedi. Başbakan Silvio Berlusconi’nin sahip olduğu sağcı
Il Giornale Gazetesi ise ılımlı bir tavır takınarak, “Bu insanlar bir kez geldiler mi, onları istismar edemeyiz.
Bizim işsizlerimizin omuz silktiği işleri yapıyorlar” diye ekledi.

Mısır’da Kıptiler Uganda’da ‘gay’ler

Mısır’ın Naga Hamadi kentinde Müslüman ve Kıpti Hristiyanlar birbirlerinin ev ve iş yerlerini yakıyor. Müslüman bir kızın kasım ayında köyünde bir Kıpti’nin tecavüze uğraması üzerine tırmanan olaylar, Noel günü Kıpti kiliselerinin bulunduğu bir caddede otomatik silahlarla ateş açılması üzerine katliama dönüşmüştü. 6 Kıpti’yi öldüren üç Müslüman saldırgan önceki gün yakalandı.
Pakistan ve Afganistan’da Şii azınlığa yönelik saldırılar sürüyor. Son olarak 28 Aralık’ta Karaçi’de bir Şii töreni bombalanmış, 43 kişi ölmüştü.
Uganda’da gay’lere idam cezası öngören yasa çalışmaları sürüyor. Uluslararası baskı nedeniyle yasanın sulandırılabilir. Ama gay’lere yönelik sert önlemler alınacağı bildirildi.

MALEZYA Kiliseleri kundakladılar

Batı’da “ılımlı İslam ülkesi” diye örnek gösterilen Malezya’da dini azınlıklara yönelik şiddet tırmanıyor. Bir mahkemenin, Hıristiyanların da yayınlarında “Allah” sözcüğünü kullanmasına izin vermesinin ardından bir dizi kilise kundaklandı. Hükümet, “ırksal uyuma karşı artan tehdide sıfır tolerans göstereceğini” açıkladı. Nüfusun yüzde 10’u Hıristiyan.

AVUSTRALYA Hintliyi yaktılar

Sydney’de yaşayan Hint asıllı bir adamın geçen hafta bıçaklanarak öldürülmesinden sonra Hindistan’daki bir gazete, Avustralya polisini ırkçı örgüt Ku Klux Klan üyeleri gibi gösteren bir karikatür yayınladı. Diplomatik krize neden olan olayın ardından dün de Jaspreet Singh adlı 29 yaşında bir başka Hint, Melbourne’de ırkçı bir çete tarafından benzin dökülerek yakıldı. Vücudunun yüzde 15’i yanan genç hayati tehlikeyi atlatırken, yetkililer üzerindeki baskı da arttı.

BATI TRAKYA Aslanlara atıldık

Yunanistan’a bağlı Batı Trakya’da, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Atina’nın Türk azınlığına dini liderini belirleme hakkını tanımaması nedeniyle, azınlığın kendini aslanlara atılmış gibi hissettiğini” söyledi. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “çarmıh” benzetmesinin yol açtığı tartışmalara değinen Şerif, “Çarmıha gerilmek ifadesi, zor durumda olmanın ve ıstırap çekmenin ifadesi olarak kullanılıyorsa, burada bizler de yıllarca çarmıha gerildik” dedi.

Etiketler :