WSJ: MİT Yasası AKP'nin Zafer İşareti

WSJ: MİT Yasası AKP'nin Zafer İşareti

Wall Street Journal, Türk hükümetinin MİT yasasını geçirmesini AKP zaferinin işareti olarak değerlendirdi.

Wall Street Journal, Türk hükümetinin MİT yasasını geçirmesini güç mücadelesindeki en son çatışmada AK Parti zaferinin işareti olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan, MİT mensuplarına yönelik soruşturmayı başbakanın iznine bağlayan MİT yasası ABD basınında yer aldı. Wall Street Journal gazetesi, yasanın geçmesini güç mücadelesindeki en son çatışmada AK Parti'nin zaferinin işareti olarak niteledi.

ABD'nin en çok satan gazetelerinden biri olan Wall Street Journal, Türk hükümetinin MİT mensuplarına yönelik soruşturmayı başbakanın iznine bağlayan yasa teklifini kabul etmesini, geçen hafta başbakanın kapısına kadar ulaşan güç mücadelesinin arkasındaki en son çatışmada iktidar partisi AK Parti'nin zaferine işaret ettiği yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan MİT yasasının, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını taahhüt eden muhalefet partisi milletvekillerinin tepkisini çektiğini vurgulayan gazete, birçok Türk'ün ülkenin istihbarat servisinin kalbine vurulduğuna inandığını ve özel yetkili savcının geniş bir destek gördüğünü yazdı.

Bazılarının ise meselenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti tarafından baskı altına alınan ordunun laiklerinin meydan okuması olduğunu tartıştığını kaydeden gazete, kimilerinin ise bu konuda, istihbarat servisi üzerinde etkili olmak isteyen Fethullah Gülen tarafından yönetilen muhafazakar İslami fraksiyonun eli olduğunu düşündüğünü belirtti.

KİM NE DEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

"Biz sorduk, 'bu özel görevlendirdiğin adam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, CIA ajanı mı kim bu adam? Memur mu, esnaf mı, yoksa tinerci mi' sorduk bunu. Değiştirmişler, kamu görevlisi olacakmış. Şimdi size bir soru sorayım değerli PM üyeleri, elinizi vicdanınıza koyup şu sorunun yanıtını verin, geçmişteki faili meçhul cinayetlerin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu? Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler:

''Gelinen nokta, demokratik hukuk devleti varlığının son kalıntılarının da ortadan kaldırılma noktasıdır. Bundan sonrası, açık keyfilik, denetimsizlik, kısacası diktatörlük düzenidir''

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce:

"Cumhurbaşkanı Gül, damarlarında hala sıcak bir şekilde AKP kanı hissediyor, siyasetin içinde hissediyor."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

"Emniyet, MİT ve yargı devletin taşıyıcı direkleri arasındaki üç unsurdur. Bunlar arasındaki kavga ve kargaşa Türkiye'yi ön görülmeyen tehlikelerin içine sokacaktır. Aklı selimi hakim kılmanız milletimizin beklentisidir. Bu nedenle MİT Müsteşarının koruma altına almanızın gereği ve ihtiyaç yoktur."

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural:

"Birilerinin verdiği görev, milletin verdiği görevden daha üstün çıktı. Aslında bu, karlı bir Ankara sabahında erimenin, kendi bindiği dalı kesmenin bir tablosudur. Bu bir kendini yeme, geriye dönüş operasyonudur."

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:

"Eğer bu savcılar müzakere yapmayı suç sayıyorsa bu konuda kıyamet koparmak lazım. Çünkü böyle bir suç olamaz. Eğer bu savcılar, bir takım bürokratları suçlamak istiyorsa geçmiş dönemde müzakere yapmadığı için ölümlere neden olan köy yakan faili meçhul cinayet işleyen yargısız infaz yapan yaptıran bürokratları çağırıp sorgulasınlar... Bu bürokratlar yada müzakereci heyet, her kimse onların bir suçu yok ama bunun yöntemi başbakanın yetkilerini artıracak bir kanun değişikliği değildir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.