WikiLeaks, Neo-Con ve İsrail

WikiLeaks, Neo-Con ve İsrail

Wikileaks belgelerini değerlendiren Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen, söz konusu belgelerin İsrail ve ABD’nin çıkarına olduğunu savundu.

Dünya ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden Wikileaks belgelerini değerlendiren Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen, söz konusu belgelerle verilen mesajların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, İsrail ve ABD’yi işaret etti. Söz konusu belgelerin en fazla hangi ülkenin işine geldiğini anlamadan analiz yapmanın yanlış olacağını vurgulayan Evirgen, şu ana kadar Wikileaks tarafından deşifre edilen belgelerin İsrail ve ABD’nin çıkarına olduğunu söylemenin zor olmadığını belirtti. Wikileaks tarafından deşifre edilen belgelerin ABD’nin kontrolünde olduğunu vurgulayan Evirgen, belgelerin arka planında Neo conların da olduğunu belirterek İsrail hakkında da çok önemli açıklamalarda bulundu. İsrail’in amacının Arap ülkeleri ile Türkiye’nin arasını bozmak, Türkiye’nin ise Ortadoğu’da artan etkinliğini kırmak olduğunun altını çizen Evirgen, belgelere bu açıdan mercek tutulması gerektiğini belirtti. 

****

Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen Dünya ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden Wikileaks belgelerini değerlendirdi. “İletişim teknolojilerinin ve internetin mucidi olan, ABD’nin bunca gizli belgeyi çaldırmış olması ve yayımını engelleyememesi akla yatkın bir durum değildir” diyen Evirgen, “Şu ana kadar, sitede çıkan belge ve bilgiler de gösteriyor ki; WikiLeaks olayı ABD hükümetinin kontrolü ve yönlendirmesi altında işlemektedir. Belgeler izinsiz olarak ele geçirilmiş bile olsa, ABD’nin bu durumdan faydalanacak şekilde olayı manipüle edememesi düşünülemez” şeklinde konuştu.

Wikileaks tarafından deşifre edilen belgelerin ABD’nin kontrolünde olduğunu vurgulayan Evirgen, söz konusu belgelerle verilen mesajların iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.  Evirgen, “Sızdırılan belgelerin amaca uygun düzenlenmesinden, gerçekten sıkıntıya neden olacakların ayıklanmasına kadar pek çok şeyin yapılması olasıdır. Bugüne kadar elde edilenlere bakılırsa gizlilik derecesi yüksek belge yok denecek kadar. Elçiliklerin ülkeleri ile yaptıkları haberleşmelerin kriptolu olduğu göz önüne alındığında zaten her şey çok gizli olarak değerlendirilemez. Dile getirilen iddialar, gizli belge olmaktan çok söylenti niteliğindedir. Çok büyük ihtimalle ABD bu belgelerin varsa gizliliğini kaldırmış ve ilgili yerlere vermek istediği mesaj ile amaçladığı neticeleri elde etmeye dönük olarak belgelerde gereken düzenlemeleri yapmıştır. Yani belgelerin bir kısmının gerçek, bir kısmının ise sonradan eklenmiş veya içeriğinin değiştirilmiş olması intelijansiyaların sık başvurdukları bir yöntemdir. Ondan sonra dünya kamuoyunu yönlendirmek için bu belgelerin istedikleri gibi yansımasını sağlamaktadırlar. Böylece normal kanallardan dile getirilemeyen birçok ülke ve kişi hakkındaki rahatsızlıklarını bu yolla dile getirebilmektedir” dedi.

Wikileaks tarafından bugüne kadar deşifre edilen belgelerin en fazla İsrail’in işine yaradığını belirten Evirgen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Neo conların ABDdeki konumları, güçleri ve bugüne kadar yaptıkları göz önüne alındığında WikiLeaks’in de perde arkasında oldukları izlenimini vermektedirler. İsrail’le ilgili bilgilerin yok denecek kadar azlığı ve Ortadoğu ülkeleri ile ilgili iddiaların çokluğu, bölge ülkelerinin birbirine düşürülme amacı güdülmekte olduğu hemen göze çarpmaktadır. Türkiye ve Arap ülkeleri ile İran’ı karşı karşıya getirmek İsrail’in uzun zamandır istediği şey. Wikileaks’in şu ana kadarki yayınları İsrail’in lehinedir. Yayınların Türkiye’nin son yıllarda bölgesinde ve özellikle Ortadoğu’da artan etkinlik ve prestijini de sarsmaya dönük bir amacının olduğu anlaşılıyor. “ Başak Medya Ajans

Etiketler :