Yabancı kuralı yeniden değişecek

Yabancı kuralı yeniden değişecek

Son 12 yılda 9 defa değişen yabancı kuralı, kademeli olarak önce 8'e sonra 5'e kadar düşecek.

Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu'nun "Süper Lig maçlarında izleyecek Türk futbolcu bulamıyorum" sözlerinin ardından bazı yerli oyuncular ve teknik adamlar, kurala yeniden kısıtlama getirilmesi yönünde açıklamalar yapmıştı. Futbol camiası bu konuyu tartışırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün ATV'de katıldığı canlı yayında yabancı kuralıyla ilgili önemli ifadeler kullandı.

Erdoğan, "Yabancı oyuncu sayısı konusunu kulüplerimizle konuşarak bir yere vardırmamız lazım. Özellikle futbolda yabancı sayısının aşırı oluşu bazı dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajı Milli Takımımız’a yansıması. Yerli oyuncularımız az şans buldukları için Milli Takım’da yeterince güçlerini gösteremiyorlar. Kulüplerimiz yabancı oynatsın ama bu kadar fazla değil. İşi bitmiş yabancı futbolcuların alınmasına karşıyım" demişti.

HAREKETE GEÇTİLER

Mevcut uygulamanın Milli Takım'ı olumsuz etkilediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yabancı oyuncu sayısının aşırı oluşu bize dezavantajlar getiriyor. En önemli dezavantajları Milli Takımımız'a yansıması. Yerliler az şans buldukları için Milli Takım'da yeterince güçlerini gösteremiyorlar. İşi bitmiş oyuncuların alınmasına karşıyım" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri sonrası, yabancı futbolcu sayısının değiştirilmesi konusu hız kazandı. Harekete geçen Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu, konuyu masaya yatırmak için çalışma başlattı.

KULÜPLERİN FİKRİ ALINACAK

Kulüpler Birliği'nin önümüzdeki hafta içinde İstanbul'da yapacağı toplantıda bu konunun masaya yatırılacağı öğrenildi. Bu doğrultuda kulüp başkanlarından tek tek görüş alınacağı belirtildi.

KADEMELİ OLARAK AZALACAK

HaberTürk'ten Atilla Türker'in haberine göre; Halen 14 olan yabancı futbolcu sayısının kademeli olarak azaltılacağı öğrenildi. 14 yabancı kuralının bu sezon ve önümüzdeki sezon da devam edeceği, gerekli değişikliğin 2019-20 sezonunda başlayacağı belirtildi.

Halen takımların çok önemli bölümünde 14'er yabancı futbolcu olması nedeniyle gerekli değişiklik için zamana ihtiyaç duyulduğu hatırlatıldı. Yabancı futbolcularla imzalanan uzun süreli sözleşmeler sebebiyle kulüplerin mağduriyet yaşamaması için değişikliğin kademeli olacağı vurgulandı. 2019-20 sezonunda yürürlüğe girmesi planlanan yeni yabancı oyuncu sayısının ilk planda 8'e, sonra her yıl 1'er azaltılarak 5'e kadar düşürüleceği kaydedildi.

SON 12 YILDA 9 KEZ DEĞİŞTİ

2005-2006: 6 yabancı kuralı devreye girdi.

2007-2008: Sezon başında “6 artı 1” sistemine geçildi. Devre arasında “6 artı 2” kuralı kabul edildi.

2008-2009: “6+2+2” devreye sokuldu. Kurala göre en fazla 6 yabancı sahada, 2 yabancı yedek kulübesinde, diğer 2 si ise tribünde oturdu.

2009-2010: 6+2 sistemine geçildi. Takımlar, 6’sı ilk 11’de, 2’si yedek kulübesinde olmak üzere toplam 8 futbolcuyu maç kadrolarına alma hakkına sahip oldu.

2010-2011: 6+2+2 sistemi uygulanmaya başlandı. Yeni kurala göre, kulüpler 10 yabancı transfer etme hakkına sahip oldu. Ancak son eklenen artı 2’deki yabancılar maç kadrosuna giremiyordu.

2011-2012: Kulüplerin transfer edebileceği yabancı oyuncudaki sınır kalkarken, maç kadrolarında 6+2 yabancı kuralı devam etti.

2013-2014: 6+0+4 olarak adlandırılan sistemde kulüpler en fazla 10 yabancı transfer edebildi, esame listesine ise en fazla 6 futbolcu yazabildi.

2014-2015: TFF önceden 5+0+3 şeklinde aldığını duyurduğu kararı sezon başında 5+3 olarak değiştirdi. Kulüpler 8 yabancı transfer edebilecek ve 5’i sahada 3’ü tribünde olacaktı. Artı 3 kısmındaki 3 yabancının da kulübede olmasına izin verildi.

2015-2016: TFF, Kulüpler Birliği ile anlaşarak aldığı kararda, kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrolarda 14 yerli oyuncu bulunmasını zorunluluk haline getirdi.

Bu kural kulüplerin 14 yabancıyla sözleşme imzalayabileceği ve isterse hepsini ilk 11’de oynatabileceği anlamına geliyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.