Baykal Erdoğan'a tazminat ödeyecek

Baykal Erdoğan'a tazminat ödeyecek

CHP eski lideri Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'a 10 bin lira manevi tazminat ödeyecek.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2009 yılında Sinop'ta yaptığı mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a atfen söylediği "maganda", "külhanbeyi" ve "adam olamadın" sözlerini Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı olarak kabul etti. Baykal, Erdoğan'a 10 bin lira manevi tazminat ödeyecek.

100 BİN TL'LİK TAZMİNAT DAVASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP eski lideri ve CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın, 28 Şubat 2009'da CHP Genel Başkanlığı sırasında Sinop'ta yapılan seçim mitinginde, kendisine hitaben sarf ettiği "üslubu maganda, külhanbeyi üslubu", "başbakan olmuşsun ama adam olamamışsın" sözleri nedeniyle Baykal hakkında 100 bin liralık tazminat davası açtı.

KİŞİLİK HAKLARINA TECAVÜZ

Dava dilekçesinde Baykal'ın sözlerinin yazılı ve görsel basında büyük yankı uyandırdığı ve geniş yer bulduğu belirtilerek, bu sözlerin Erdoğan'ın kişilik haklarına tecavüz, şeref, haysiyet ve onuruna yönelik gerçek dışı, fevkalade ağır hakaretler olduğu savunuldu.

MAHKEME, İSTENEN TAZMİNATI FAZLA BULDU

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi Baykal'ın sözlerinin siyasi sert eleştirilerin dışında kaldığını, davacıyı halkın gözünde küçük düşürücü nitelikte ve davacının kişilik haklarına saldırı oluşturduğu sonucuna vararak, Baykal'ın manevi tazminat ödemesine karar verdi. Yerel mahkeme "Tarafların mali ve sosyal durumları, paranın satın alma gücü, hukuka aykırılığın meydana geliş şekli, bunun davacıda yaratacağı elem ve üzüntünün derecesi nazara alındığında istenen tazminatın fazla görüldüğünü" belirterek, "Duyulan manevi acının dindirilmesi için" 10 bin lira tazminatın yeterli olacağına hükmetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Daire, Baykal'ın konuşması bir bütün olarak incelendiğinde bir muhalefet partisinin genel başkanının seçim toplantısında davacının başbakan olarak görev aldığı hükümetin iş ve eylemlerine yönelik eleştiriler yönelttiği, bu konudaki düşünce ve görüşlerini açıkladığı sonucuna vardı. Dairenin bozma kararında, "Genel başkanı olduğu siyasi parti ve kendisi hakkında eleştirilerde bulunan davacının kişilik haklarına yönelik olmayan sert eleştirilerde bulunduğu, siyasi bir kişilik olan davacının hakkında yapılan sert eleştirilere katlanması gerektiği, konuşmanın tümünün eleştiri sınırları içinde kaldığı" ifade edildi.

MAHKEME İLK KARARINDA DİRENDİ

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma kararına uymayarak, ilk kararında direndi. Direnme kararının da temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gitti. Kurul, yerel mahkemenin davalı Deniz Baykal'ın söylediği sözlerin davacı Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu ve manevi tazminattan sorumlu tutulması gerektiği yönündeki direnme kararını uygun bularak dosyayı 4. Hukuk Dairesi'ne yeniden incelenmek üzere gönderdi.

Deniz Baykal'ın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun düzeltilmesi istemiyle yaptığı başvuruyu da ele alan kurul, oy birliği ile karar düzeltme istemini reddederek, yerel mahkemenin direnme kararını onadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.