Diyarbakır 2. Hava Kuvvet kapatılıyor

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet kapatılıyor

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. TSK personelinin terfi, görev süresi ve emeklilik durumlarının ele alındığı toplantı yarın sona erecek ve kararlar Cumhurbaşkanı Gül'e sunulacak

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından karşılanan Erdoğan, tören kıtasını selamlamasının ardından toplantı salonuna geçti. YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu'nda saat 11.00'de başladı. Toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

YDK PARALEL YAPIYLA MÜCADELE EDECEK

YAŞ'ta görüşülecek önemli konulardan biri de milli güvenlik sorunu haline gelen paralel yapıyla mücadele konusunda nasıl bir yol izleneceği olacak. Toplantıda, paralel yapıyla mücadelede izlenecek yol ve bu konuda atılacak somut adımlar Yüksek Disiplin Kurulu'nda (YDK) ele alınacak. Ancak Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan paralel yapıyla ilgili dosyanın Şura gündemine sunulacağı öğrenildi. Komuta kademesinin konuyla ilgili bilgilendirilmesinin ardından somut adımlar YDK tarafından atılacak. TSK'dan ihraç edileceklerin durumunun ise yeni oluşturulan ve YAŞ'tan bağımsız olarak çalışan Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edileceği belirtiliyor.

BALYOZ PAŞALARININ DURUMU NETLEŞECEK

Ağustos Şurası'nın bir diğer önemli konusu ise yıllardır devam eden darbe girişimi davalarında haklarındaki belirsizlikler giderilemeyen askerlerin durumları olacak. Balyoz ve Ergenekon'da yeniden yargılama kararının ardından tahliye olan 13 general ve amiralden 12'sinin durumları gündemde önemli bir madde olacak. 2010 YAŞ'ında bir üst rütbeye terfileri hükümetin onaylamadığı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da bulunuyor.

BİR YIL ERKEN TERFİ HEYECANI

Hükümetin 22 Şubat'ta yaptığı değişiklikle rütbe bekleme süresine 1 yıl kalan subayların da durumları ilk kez bu yıl YAŞ gündeminde değerlendirilecek. Bu kapsamda her yıl ortalama 150-175 subayın durumu görüşülürken dün başlayan YAŞ toplantısında rütbe bekleme süreleri dolmasına 1 yıl kalan askerlerin de eklenmesiyle bu sayı yaklaşık 500 civarında olacak. Bu isimler emekli edilmeleri veya terfi ettirilmeleri durumunda bekleme sürelerini tamamlamış sayılacaklar. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten'in emekliliğini istemesi nedeniyle boşalan YAŞ üyeliği için atama yapılmasına ise hükümetin sıcak bakmadığı belirtiliyor.

HAVA'DA YENİ YAPILANMA

YAŞ'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir süredir devam eden yeni yapılanma masaya yatırılacak. Terörle mücadele ve bölgesel gelişmeler ışığında yeni yapılanmanın ele alınacağı toplantıda Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nın yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışmalar gündeme gelecek. Bu kapsamda Başbakan Erdoğan'ın büyük tepki gösterdiği ve sorumlular hakkında soruşturma başlatılan, gönderindeki Türk bayrağı indirilen Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'nın lağvedileceği öğrenildi. Halen korgenerallik rütbesiyle yönetilen Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı'nın orgenerallik rütbesiyle yürütülmesi ve bazı unsurların da bu kuvvete bağlanması gündeme gelecek. Hava Kuvvetleri'nde bu sene terfi bekleyen korgeneraller arasında Abidin Ünal, Nejat Bilgin ve Mehmet Çetin bulunuyor.

Jandarma'da düğüm çözülüyor

YAŞ toplantısında teamüller gereği Genelkurmay Başkanı Özel ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının değişmesi beklenmiyor. Rütbe bekleme süreleri dolan Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Yalçın Ataman'ın durumları netleşecek.

Yörük'ün yaşı uygun olduğu için görev süresinin 1 yıl daha uzatılması öngörülüyor. Servet Yörük'ün emekliliğe sevk edilmesi durumunda ise yerine 2. Ordu Komutanı Galip Mendi'nin gelmesi bekleniyor.

Yörük ve Ataman'ın emekliliğe sevk edilmeleri durumunda Kara Kuvvetleri'nden boşalacak 2 orgenerallik kadrosu için Adem Huduti, Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Orhan Akbaş, Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal'ın ismi geçiyor.

1. ORDU VE EGE ORDU'YA YENİ İSİMLER

Şura'nın diğer konusu ise 1. Ordu ve Ege Ordu komutanlarının yaş haddinden emekli olmaları olacak. 1. Ordu Komutanı Ahmet Türemiş ile Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay emekliliğe sevk edilecek. Bu iki ismin yerine ise kimin atanacağı merak ediliyor.

YAŞ hatırası

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Erdoğan başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Mozoleye çıkan merdivenlerde YAŞ üyeleri ve Erdoğan, ilk kez hatıra fotoğrafı çektirdi. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda son kez YAŞ'a başkanlık edeceği için hatıra fotoğrafı çektirildiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de son kez YAŞ kararnamesi imzalayacak. 2010 yılı kararnamesini hükümet onaylamadığı için imzalamayan Gül, yarın bitecek YAŞ toplantısının kararnamesini imzalaması durumunda bu kararname imzalayacağı son YAŞ kararnamesi olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.