Yazılarını uçak yolculuklarında yazan Ahmet Davutoğlu o kitabını tamamladı

Yazılarını uçak yolculuklarında yazan Ahmet Davutoğlu o kitabını tamamladı

Hem Başbakanlık yaptı hem kitabını yazmaya devam etti. Başbakanlığı bıraktıktan sonra da kitabını tamamladı.

Eski Başbakan Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde birçok ulusal ve uluslararası meselelerle karşı karşıya kalması nedeniyle yaptığı yoğun mesai arasında, önceden yazımına başladığı"Medeniyetler ve Şehirler" adlı kitabını da tamamladı. Davutoğlu'nun, Saraybosna'dan İstanbul'a, Şam'dan Medine'ye, Kuala Lumpur'dan Bağdat'a çok sayıda şehir üzerine analizlerin yer aldığı kitabını, özellikle yurt dışı seyahatlerinde, uzun uçak yolculukları esnasında kaleme aldığı öğrenildi

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık döneminde yazdığı "Medeniyetler ve Şehirler" adlı kitabının yazımını tamamladı.

Uzun yıllar akademik alanda çalışmalarda bulunan Davutoğlu, bu dönemde birçok esere imza atarken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde başdanışman olarak başladığı siyasi hayatında da kitap çalışmalarını sürdürdü.

2009 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesiyle birlikte siyasi hayatında yoğun bir mesai geçiren Ahmet Davutoğlu, bakanlık yaptığı dönemde "Medeniyetler ve Şehirler" kitabının yazımına başladı.

"Saraybosna, İstanbul, Şam, Medine, Kuala Lumpur, Kudüs, Bağdat" gibi tarihi şehirler üzerine analizlerin yer aldığı kitabının önemli kısmını, Bakanlık yaptığı dönemde yazan Davutoğlu, 27 Ağustos 2014'te başlayan Başbakanlık döneminde de bu eserle ilgili çalışmalarını sürdürdü.

Suriye'de yaşanan iç savaşın etkilerinin daha fazla hissedilmeye başladığı bu dönemde terör örgütü PKK da eylemlerini yeniden başlatırken, ayrıca 2 kez milletvekili genel seçimleri yapıldı. Ahmet Davutoğlu bir taraftan terör eylemlerinin önlenmesi ve kamu düzeninin sağlanması için yoğun mesai harcarken, bir taraftan da partisini "AK Parti Genel Başkanı" olarak seçimlere götürdü. Seçim kampanyası döneminde 81 ilde mitingler yapan Davutoğlu, yoğun siyasi faaliyetleri arasında yarım kalan kitabını tamamlamak için de uğraştı.

- KİTABINI UÇAK SEYAHATLERİNDE YAZDI

Diplomasi faaliyetleri kapsamında da sık sık yurt dışı ziyaretlerinde bulunan Ahmet Davutoğlu, bu seyahatleri sırasında uçak yolculuğunda bulduğu zamanı yarım kalan kitabını yazmak için kullandı.

Uzun süreli uçak seyahatlerinde kitabını kaleme alan Davutoğlu, özellikle yazım faaliyetlerine Başbakanlığının son 4 ayında ağırlık verdi.

Ahmet Davutoğlu'nun, kitabın yazım sürecinde, yurt dışı ziyaretleri sırasında hemen her gittiği ülkede kitapçıları da ziyaret ederken, bir taraftan da 14 harita üzerinde çalışmalarda bulundu.

Davutoğlu'nun tamamladığı kitabı, 10 Haziran'da kitapçılardaki raflarda yerini alarak okuyucularının beğenisine sunulacak.

- "KİTABIN TEMEL KAVRAMI EKSEN ŞEHİRLER"

"Medeniyetler ve Şehirler" kitabında, İstanbul, Konya, Mekke, Medine, Kudüs, New York, Roma, Delhi, Katmandu, Pekin, Kahire, Amman, Bağdat, İsfahan, Venedik, Tümbuktu gibi dünyanın dört bir tarafında yer alan şehir ve medeniyetlerle ilgili analizler bulunuyor.

"Şehirlerle ilk tanışmam: Mekanın izleri", "Şehir tarihi yazımı ve Osmanlı şehri" ve "Tarihin öznesi olarak şehir: Medeniyetler tarihi ve eksen şehirler" olmak üzere 3 ana bölümden oluşan kitapta, "bir medeniyette öncü ve kurucu şehirler", "siyasi güç kayması ve medeniyet dönüşümüyle ruhunu kaybeden şehirler", "farklı medeniyetleri buluşturan ve dönüştüren şehirler", "Türkistan'dan Endülüs'e tasfiye edilmeye çalışılan şehirler" gibi ayrıca birçok alt başlıkta analizler de yer alıyor.

Kitabın arka kapağında ise Davutoğlu'nun şu sözlerine yer veriliyor:

"Şehirlerin kaderi, tarihi akış içinde ait oldukları medeniyetlerin kaderi ile özdeştir. Bu bağlamda medeniyetler ile şehirler arasındaki ilişkiyi ele alan elinizdeki kitabın temel kavramı, eksen şehirlerdir. Medeniyetlerin yükseliş ve düşüş tarihlerinin mihenk taşlarını oluşturan bu şehirler, bazen mimari formda veya musikinin ritminde, bazen entelektüel geleneğin sürekliliğine ya da ticaret yolları üzerindeki bereketli bir pazarda ve bazen de politik düzenin merkezinde durarak, medeniyet parametrelerinin tarihi gerçeklik içinde zaman ve mekana yansımasını sağlarlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.